Acest lucru este relevant pentru granițele zonei euro pentru că majorarea veniturilor germanilor coroborată cu tăierea salariilor în țări precum Spania  va face periferia Europei mai competitivă, notează sursa citată. În același timp, o creștere a salariilor se traduce printr-o îmbunătățire a consumului.
Muncitorii Volkswagen, cei câștigați

Muncitorii Volksbank din Zwickau (Germania) au plănuit o grevă săptămâna trecută, iar sindicatul IG Metall le-a asigurat weekendul acesta o creștere de 4,3% a salariilor. IG Metall – care reprezintă peste 3 milioane de muncitori din industria grea și inginerie – a reușit o majorare cu 4,3% a veniturilor pentru următoarele 13 luni pentru 800.000 de membri din sudul Germaniei. Sindicatul dorise o creștere de 6,5%, însă ceea ce au obținut este o creștere substanțială, dublă față de rata inflației. Înțelegerea include, de asemenea, o mai mare protecție pentru salariații temporari.
IG Metall nu a fost singurul sindicat care a obșinut creșterea salariilor. Sindicatele din telecomunicații și administrație au punctat o majorare de 6%. De asemenea, muncitorii din agicultură și industria hotelieră fac presiuni pentru creșterea veniturilor cu 6% anul acesta.