Statul din Europa de Est, care s-a împrumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2012, îşi menţine planurile de a emite obligaţiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pieţele mondiale în acest an, în funcţie de condiţiile de pe pieţe, a explicat Cristian Sporiş. Acesta a adăugat: ”Vrem să emitem constant obligaţiuni pe pieţele internaţionale. Am spus că vom emite anul acesta obligaţiuni de 2,5 miliarde de euro astfel încât vom încerca să ajungem la acestă sumă”.

Vânzările de obligaţiuni şi bonduri de Trezorerie au crescut în primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor şi majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind România, al doilea cel mai sărac membru al UE. Anul acesta România a vândut peste hotare obligaţiuni de 2,25 miliarde de dolari.

După ce a atins nivelul record scăzut de 4,4625% în aprilie, randamentul pentru obligaţiunile României în dolari cu scadenţă în 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculaţiilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

Prima de risc a României (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, în doar zece zile – de la 351 puncte în 7 mai 2012 la 394 puncte în 16 mai 2012, se arată într-o analiză realizată vineri de lector univ. dr. Andreea Paul în baza datelor agenţiei Bloomberg.

CDS-ul României se situa la data de 16 mai peste cel din Bulgaria şi mai jos decât cel înregistrat în Italia, Spania, Ungaria, Irlanda, Portugalia şi Grecia (situaţia din Grecia o plasează în afara ţărilor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului).

Leul s-a depreciat cu 2,6% faţă de euro din ianuarie, fiind cea mai slabă performanţă din Europa de Est şi Africa, conform datelor Bloomberg.

România nu va fi forţată să vândă obligaţiuni peste hotare deoarece are un capital tampon de 4 miliarde de euro şi o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Mondială, a explicat Cristian Sporiş. Acesta a adăugat: ”Avem un capital tampon şi nu suntem prinşi la colţ să emitem obligaţiuni cu orice preţ, spre deosebire de alte state. Împrumutul Băncii Mondiale va fi la dispoziţia noastră oricând avem nevoie”.

De asemenea România a încheiat anul trecut un acord de precauţie pe doi ani cu FMI şi UE pentru 5 miliarde de euro.

Pe plan intern, Sporiş susţine că România va vinde mai puţine obligaţiuni după finalizarea planurilor pentru acest an şi va continua să ofere bonduri de Trezorerie cu scadenţa la 15 ani. ”Vom reduce emiterea de obligaţiuni. Ne ţinem de planul nostru ce vizează scadenţe prelungite deoarece vrem să evităm perioadele de vârf de plată în următorii trei-patru ani. Dacă nu găsim interes suficient pe piaţa locală, putem accesa pieţele externe dacă condiţiile vor fi favorabile”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice.