Se construiește și acum într-o veselie acolo, deși infrastructura a devenit în mod evident subdimensionată iar numărul angajaților care accesează acest cartier în fiecare zi lucrătoare a depășit probabil cifra de 50.000. Toți acești oameni au nevoie de restaurante, bănci, magazine, săli de sport, service-uri auto sau spălătorii și de la o zi la alta apar în zonă mici sau mari întreprinzători care se grăbesc să ofere aceste servicii.

De curând mi-a atras atenția un nou restaurant aflat pe Șoseaua Pipera-Tunari, nu departe de zona cea mai aglomerată a cartierului, accesibil nu numai pentru corporatiștii din zonă dar și pentru rezidenți. Din câte îmi amintesc locul are deja o întreagă istorie de încercări mai mult sau mai puțin reușite, fiind inițial trattorie, apoi restaurant cu specific românesc. Din noiembrie anul trecut a devenit restaurant grecesc și se numește Asteria. Noul local se află într-un spațiu destul de generos. O clădire cu etaj care are vreo 40 de locuri jos și alte 80 sus. Există și un spațiu special de joacă pentru copii și o terasă care poate găzdui în sezonul cald alți 20-25 de oameni. Nu știu de ce cred proprietarii lui că mâncarea grecească o să fie mai atractivă decât cea italienească sau românească, dar e limpede că noua investiție este încurajată de afluxul tot mai mare de angajați din zonă și probabil rațiunea din spatele ei a fost că potențialii clienți vor vrea să servească un prânz decent acolo și la un preț cât de cât rezonabil. Iar bucătăria grecească poate rima cu o asemenea filozofie. 

Noua amenajare este și ea în ton cu specificul, ceva mai veselă la parter, după modelul tavernelor grecești și mai sobră sus, într-un spațiu care mi se pare că se pretează mai ales pentru evenimente. Un décor îngrijit, evident mult mai fericit decât ce-mi amintesc eu despre acest loc  din alte vremuri.
Am vizitat restaurantul în timpul săptămânii, la prânz, și era pe jumătate plin. Serviciul a fost destul de bun, iar mâncarea, așa cum îmi imaginam, decentă. Nu am nici un reproș să le fac, dar nici nu merită aplauze. Însă cred că oamenii care lucrează sau locuiesc în zonă au motive suficiente să îl viziteze, mai ales că oferta de localuri din cartier nu este atât de mare.

Prețurile nu sunt tocmai mici, dar poți să încropești un meniu de prânz la un buget rezonabil. Evident, angajații din zonă pot mânca oricând mai ieftin la cantină, dar cei care își permit și s-au săturat de meniurile de autoservire au o alternativă. Iar patronii de la Asteria ar putea să-i încurajeze în acest sens croindu-le niște meniuri speciale.

Ce-am mâncat și ne-a plăcut

Asteria are o lista destul de mare de gustari. Puteți încerca una dintre salatele tradiționale (tzatziki, tahini, salata de vinete, salată de icre) la un preț mediu de 13 lei. Noi am încercat și brânza Bougiourdi făcută la cuptor cu brânză și ardei care ne-a plăcut (14 lei). Dacă vreți să mâncați pește la felul doi, puteți încerca tsipoura sau lavraki care pot fi gătiți prăjiți, saramură sau pe grătar (45 de lei). Noi am gustat și niște cotlete de miel la tigaie cu vin și usturoi foarte bune (39 de lei). Lista de vinuri este destul de generoasă și cu titluri pentru toate buzunarele.

Legendă:

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Asteria
Șoseaua Pipera-Tunari 15
021.289.14.14, 0727.733.187
www.asteriarestaurant.ro