Totodată, 40,8% din populația României, din mediul urban, cu vârsta între 14 și 65 ani nu locuiesc în prezent  în localitatea în care s-au născut. Cu alte cuvinte, din cele 1505 persoane intervievate, aproape jumătate nu mai locuiesc acolo unde s-au născut. Cea mai mare rată a migrației este în București (48%), în timp ce cea mai mică se înregistrează în Ardeal (35.6%). 
Majoritatea persoanelor care au migrat dintr-o localitate în alta au preferat să rămână totuși în aceeași zonă geografică. Însă, așa cum era de așteptat, Bucureștiul este atipic din acest punt de vedere, deși majoritatea locuitorilor care nu s-au născut aici sunt din Muntenia (67.9%), Capitala reușește să atragă într-o măsură mai mare persoane din toate zonele țării, în special din Moldova, dar și din Ardeal.
În general, motivele principale pentru care majoritatea persoanelor s-au mutat din localitatea de origine îl constituie cele personale: s-a mutat toată familia, s-au căsătorit, 39,6% dintre respondenți,  urmate de cele profesionale: fie că li s-a oferit un loc de muncă, fie că au căutat în mod direct unul (31.1%). De asemenea, un alt lucru important care a dus la stabilirea într-o altă localitate decât în cea de origine îl constituie realizarea studiilor în localitatea respectivă (22.8%).
În ceea ce privește vârsta de stabilire într-o altă localitate, majoritatea locuitorilor din mediul urban au făcut această schimbare între 17 și 26 de ani (52,1%), în timp ce aproape 15% dintre respondenți s-au mutat după 30 de ani. Vârsta la care s-a făcut tranziția dintr-o localitate în alta are legătură și cu motivele pentru care respondenții  s-au stabilit într-o anumită localitate. Astfel, până la șapte ani au fost motive familiale – în special decizia familiei de a se stabili într-un anumit loc, în timp ce până în 21 de ani studiile reprezintă motivul principal de migrație.
De asemenea, până în 26 de ani găsirea unui loc de muncă reprezintă un motiv important de schimbare a domiciliului. În schimb, după vârsta de 30 de ani intervine dorința de schimbare a stilului de viață, ceea ce duce inclusiv la o schimbare a localității de domiciuliu.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.505 persoane din mediul urban, cu vârsta între  14–65 de ani.