Preţul cuprului cu livrare la trei luni a depăşit joi dimineaţă pragul de 10.000 dolari/tona, înainte de a ceda teren pe parcursul zilei.

În opinia analiştilor, piaţa a fost avantajată de revenirea optimismului vizavi de reluarea creşterii economice mondiale, după publicare unor rezultate bune privind producţia industrială în zona euro, Statele Unite şi China, aceasta din urmă fiind primul consumator de cupru din lume.

Datele anticipează o cerere mondială de cupru solidă: aceasta ar putea creşte cu 5,2% în 2011, şi cu 4,2% în 2012, conform recentelor estimări ale Comisiei ciliene a cuprului.

În primele zece luni ale lui 2010, producţia minieră a rămas aproape neschimbată, în vreme ce consumul mondial a crescut cu 7,5%, conform Grupului Internaţional de Studiu al Cuprului (International Copper Study Group – ICSG) , care evaluează la 400.000 tone deficitul de producţie.

Ciclonul Yasi, care a lovit joi nord-estul Australiei, ‘a crescut şi mai mult presiunea asupra pieţelor’, gigantul minier Xstrata evacuând cel mai mare complex de exploatare a cuprului din ţară, a apreciat la rândul său Ian O’Sullivan, analist al societăţii financiare Spread Co.
SURSA: Agerpres