Această reuniune, la care ar urma să participe şi ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, va avea loc "în data de 10 decembrie, la Viena", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Energiei.

Săptămâna trecută, statele membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul din principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Moscova este interesată de creşterea preţului petrolului, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia în condiţiile în care în toamnă producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, 11,2 milioane barili pe zi.

Separat, ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev a declarat marţi că va participa la reuniunea de sâmbătă de la Viena dar nu a promis, anticipat, o reducere a producţiei. "Nu suntem cel mai important producător de petrol din afara OPEC. Vom aştepta să vedem care este poziţia partenerilor noştri", a spus Bozumbayev.

Producătorii din afara OPEC ar urma să îşi reducă producţia lor combinată cu 600.000 de barili pe zi, iar jumătate din scădere ar urma să fie asigurată de Rusia. (Sursa: Agerpres)