100 de milioane din partea României pentru Republica Moldova. Guvernul a dat undă verde

Vineri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că demersul privind grupul de luptă al NATO pe teritoriul României a fost făcut de ceva timp, precizând, de asemenea, că măsurile de descurajare de pe Flancul de Est trebuie să fie cât mai echilibrate. Șeful Executivului a mai spus că acestea trebuie să asigure securitatea pentru tot Flancul Estic.

Prim-ministrul a mai spus că joi, la Bruxelles, s-a mai luat încă o decizie, făcând referire la revederea elementelor conceptuale, pentru ca Alianța Nord-Atlantică să poată pregăti descurajarea pe termen lung. El a mai spus că acest concept va fi discutat la summit-ul din capitala Spaniei.

”Au fost discutatele elementele de consolidare a sprijinului partenerilor NATO şi în consecinţă putem spune că au fost luate decizii care să garanteze tot ceea ce măsuri pentru securitatea cetăţenilor”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, șeful Guvernului de la București a mai spun că în ședința de vineri, 25 martie, va fi aprobat acordul pentru ca România să ofere ajutor financiar nerambursabil Republicii Moldova, în valoare de 100 de milioane, subliniind că acest Acord este principalul element de sprijinire a eforturilor vecinilor de peste Prut.

Republica Moldova este cu ochii pe Transnistria

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a vorbit despre faptul că Transnistria este monitorizată constant pentru a observa orice semn de escaladare a tensiunilor, în timp ce Ucraina se teme că această zonă ar putea fi folosită ca un nou front de război.

Nicu Popescu a declarat în Parlamentul European că totul este liniștit momentan și că nu a fost observată nicio mișcare de escaladare.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi, ca guvern, nu putem exclude nicio opţiune şi trebuie să luăm în considerare întreaga gamă de scenarii de desfăşurare a evenimentelor, inclusiv pe cele negative”, a mai spus ministrul de Externe din Republica Moldova.

Acesta a mai declarat că ”sperăm că zona de război nu se va apropia de graniţa noastră”, făcând referire la bombardamentele ruse din zona Odesa, la 50 de kilometri de granița cu Republica Moldova.

Având în vedere că trupele ruse au avansat în ultimele zile pe frontul din sudul Ucrainei, experții militari occidentali au precizat că este posibil să se urmărească înființarea unui coridor terestru din Donbas și Crimeea până la provincia separatistă Transnistria.

”Ipoteza noastră de lucru este că (Republica) Moldova nu este o ţintă pentru acţiuni militare şi nu vedem niciun motiv pentru care să fim atacaţi”, a mai spus Nicu Popescu.