Așadar, Marcel Ciolacu a anunțat noi acte normative în sprijinul fermierilor, înaintea ședinței de Guvern de joi. Conform acestuia, Guvernul va acorda 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite și bivolițe.

Marcel Ciolacu oferă vești bune pentru fermieri

Guvernul a venit cu o nouă schemă pentru crescătorii de animale, după sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina.

„Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale.

Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă”, a declarat Marcel Ciolacu.

vaci
SURSA FOTO: Dreamstime

Se alocă peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale

În total, se alocă peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Potrivit premierului, Guvernul va continua să-i susțină pe fermieri. La rândul său, ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens.

„Îi asigur pe fermierii români că vom continua să-i susținem, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens. Vom analiza azi și actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură în 2024. În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a conchis Ciolacu.

În bugetul Ministerului există suficienți bani pentru problemele fermierilor

Amintim că Florin Barbu a avut o întrevedere cu fermierii din Botoșani și din Timiș. Astfel, Ministrul Agriculturii a asigurat că există suficienți bani pentru a le rezolva problemele.

Oficialul a adăugat că prin revendicările adoptate și care urmează să fie adoptate în săptămânile viitoare, se vor rezolva toate revendicările fermierilor.

De asemenea, le-a mulțumit fermierilor pentru răbdare, munca depusă și pentru implicare.

În cadrul ședinței din 18 ianuarie 2024, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență menită să introducă modificări esențiale în privința categoriilor de permise de conducere pentru tractoare și vehicule agricole.