Jeremy Grantham este un investitor britanic, co-fondator și şef al diviziei Strategii de Investiţii investiții la Grantham Mayo van Otterloo – GMO, o firmă de gestionare a activelor din Boston. GMO este unul dintre cele mai mari manageri de astfel de fonduri din lume, cu peste 118 miliarde de dolari în active sub management. Grantham este privit ca un investitor extrem de cunoscut in diverse piețe de acţiuni, obligațiuni și de mărfuri și este remarcat în special pentru predicțiile sale. Grantham a fost un critic vocal al diferitelor răspunsuri date de diferite guverne crizei financiare globale.

Aşadar, Jeremy Grantham a prezentat clienţilor o listă de 10 pericole. Este o chestiune înălțătoare din partea investitorului britanic, care a avertizat recent că Fed este determinată să umfle un balon și a declarat anterior că, pur și simplu, lumea nu poate fi la fel de mare aşa cum unii oameni ar putea crede.

Lista lui Grantham, după cum el însuşi admite, "este preponderent negativă. Cu toate acestea, legendarul investitor îşi apără opţiunile, fiind de părere că veştile bune vin de obicei de la sine."

În ceea ce privește lista lui Grantham, cele 10 pericole la care se referă specialistul sunt:

  1. Presiunea asupra creșterii PIB-ului în SUA și echilibrul lumii dezvoltate: contam pe o creștere de 1,5% a SUA, nu cea veche de 3%;
  2. Vremea resurselor din abundenţă şi ieftine a dispărut pentru totdeauna;
  3. Petrolul;
  4. Problemele climatice;
  5. Penuria de alimente la nivel mondial;
  6. Inegalitatea veniturilor;
  7. Încercarea de a înțelege deficiențele în democrație și capitalism;
  8. Deficiențele în Fed;
  9. Bulele investiționale într-o lume care are, de astă dată, interese diferite;
  10. Limitările la condiţia de Homo Sapiens.

Şi astfel, pentru a rezuma lista de temeri, Grantham preveşte de fapt spre o lume care nu se poate dezvolta la fel de repede cât ar fi nevoie; este guvernată în mod necorespunzător; este plină de lideri care se înșeală cu privire la eficacitatea înțelepciunii politice și economice acceptate; este pe punctul de a rămâne fără produse alimentare; este în criza de petrol; rămâne fără resurse; este controlată de animale limitate şi defectuoase: homo sapiens.

Dar, din nou, nici unul dintre aceste lucruri nu este în mod particular nou pentru Grantham, care a fost mult timp considerat un "Malthusian", care consideră că practic numărul oamenilor va depăși cantitatea resurselor disponibile pe Pământ.

Și astfel, în timp ce perspectivele sumbre ale lui Grantham încep să semene într-un fel cu o situaţie de auto-parodie, scrisoarea sa speră să aducă pe înteţesul tuturor o privire de ansamblu a ceea ce se întâmplă în lume.

Dar nu este totul aşa de rău, după cum precizează chiar Jeremy Grantham în concluzia sa.

"În baza unei informări complete, trebuie să spun că eu sunt de asemenea obsedat de accelerarea remarcabilă în domeniul tehnologiilor utile – în special în energie alternativă, dar și în agricultură – care ne-ar putea salva. Ar fi o rușine să stric tonul luând în discuţie situaţia după acest trimestru, așa că voi aștepta un alt trimestru pentru a actualiza multe evoluții pozitive.

Să aveţi o vară frumoasă!"

 

citiţi scrisoarea lui Jeremy Grantham adresată clienţilor aici