Principalele avantaje ale refinanţării unui împrumut bancar sunt costurile mai mici şi accesul la dobânzi mai avantajoase decât în momentul în care a fost contractat creditul, cred aproximativ 45% din respondenţi, iar cel mai important criteriu care ar conta în cazul alegerii unui credit de refinanţare ar fi costul (peste 55%).
„Refinanţarea unui credit de consum a devenit o soluţie pentru mulţi români care doresc să-şi reducă efortul de rambursare la creditele deja contractate şi care au nevoie şi de o sumă suplimentară de bani. Creditele de refinanţare fără garanţii ipotecare sunt principalele produse vizate, chiar dacă acest lucru se traduce prin sume mai mici obţinute. Studiul comandat de noi arată că, pentru majoritatea clienţilor, perioada convenabilă de returnare în cazul unei refinanţări este de 3-5 ani“, a declarat Dan Grigoriu, Director Retail Banca Românească.
Cei mai mulţi respondenţi au declarat că în cazul unei refinanţări ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulată a creditelor refinanţate, 18,73% au indicat o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei, 8,97% consideră că o sumă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 lei ar fi cea potrivită, iar 7,45% declară că ar avea nevoie de o sumă mai mică de 1.000 de lei.
La sondajul realizat online în perioada 1-30 septembrie au participat peste 8.600 de respondenţi.
La ce au folosit românii creditele accesate
Dintre cei care au contractat un credit în ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investiţie în renovarea casei sau pentru achiziţia de mobilier (32,5%), în timp ce un sfert (24,98%) pentru a-şi cumpăra obiecte de valoare precum electronicele sau electrocasnicele. Aproximativ 18% dintre respondenţii care deţin un credit l-au contractat pentru a-şi acoperi cheltuielile curente. Majoritatea (93%) l-au luat de la o bancă şi doar 7% de la o instituţie financiară nebancară, iar principalele criterii luate în calcul în alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maximă accesibilă (20,98%) şi banca sau instituţia finanţatoare (19,94%).

Refinanţare fără garanţii

Unul din cinci români care au accesat deja un credit de consum se gândeşte la o refinanţare a acestuia în perioada următoare. 23% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi în acest sens, iar 58% susţin că nu intenţionează să-şi refinanţeze creditul pe care îl au. Pentru 83% dintre ei ar fi mai avantajoasă o refinanţare fără garanţii ipotecare, chiar dacă acest lucru însemnă sume mai mici, iar 9% ar alege varianta cu garanţii.
Dintre cei care doresc să-şi refinanţeze creditul pe care îl deţin, mai bine de două treimi cred că vor apela la această variantă în următorul an: 27% se gândesc să apeleze la o refinanţare în următoarele 6-12 luni, 21% în 3-6 luni şi 18,48% până în trei luni.
Principalele avantaje percepute în ceea ce priveşte refinanţarea unui credit de consum sunt costurile mai mici şi accesul la dobânzi mai avantajoase decât în momentul în care a fost contractat creditul(45%), obţinerea unei sume suplimentare de bani (28%) şi o singură rată, plătită la un singur ghişeu (28%).
În decizia de refinanţare a creditului cel mai mult cântăreşte criteriul costurilor mici (55.19%), urmat de suma suplimentară primită (13,44%). 12,14 % din respondenţi ar rămâne oricum fideli aceleiaşi bănci de la care au şi creditul, iar pentru unu din zece respondenţi cele mai importante beneficiile ataşate refinanţării ar fi bonusurile, conturile curente cu costuri 0 etc.. Rapiditatea de acordare a refinanţării şi documente puţine de completat au fost considerate principal criteriu doar de 6,18%.