CITEŞTE ŞI

Timp liber

Shirazul, un vin cu multă personalitate

Autor: |

Francezii îi spun Syrah, însă noi ne-am luat după cei din Lumea Nouă, şi îi spunem mai degrabă Shiraz. Cel mai probabil datorită vinurilor australiene pe care le găsim tot mai des în magazine şi pe care le apreciem se pare tot mai mult.

Este vinul puternic prin excelenţă, mai degrabă negru decât roşu, corpolent, cu buchet complex şi cu o cantitate considerabilă de antioxidanţi. Originea acestui soi este un pic incertă şi scenariile de largă răspândire se bazează în mare pe asocieri legate de etimologia sa. Unii sunt de părere că numele vine de la localitatea Shiraz din Iran, alţii susţin teoria prin care strugurele a fost adus de romani din Syracusa (Sicilia) în Franţa şi, în fine, o altă teorie spune că strugurele a apărut în Franţa prin încrucişarea unor soiuri vechi si destul de obscure astăzi (Dureza şi Mondeuse Blanche), fapt certificat şi de studiile genetice făcute în 1998 de o echipă de cercetători australieni.
În Franţa, soiul este cunoscut sub numele de Syrah, iar vinurile care îi poartă numele, de la nord de Ron, sunt foarte parfumate şi au un potenţial mare de învechire. Îl găsim şi în sudul Franţei, însă aici este folosit mai degrabă în cupaje. În secolul trecut era cultivat şi în zona Bordeaux, unde producătorii îl foloseau în cupajele clasice, cu Cabernet sau Merlot, pentru a le potenţa taninurile. Astăzi însă găseşti cupaje de Cabernet şi Syrah mai degrabă în Australia sau în Statele Unite. Franţa râmâne celebră pentru vinurile Syrah din Hermitage, Cote Rotie sau St Joseph, care sunt de altfel şi cele mai scumpe. În Lumea Nouă este cunoscut sub numele de Shiraz, iar în Australia, unde clima călduroasă ajută la crearea unor vinuri mature, puternice, este cel mai popular soi de struguri, fiind cultivat intensiv în regiunile Barossa, Hunter şi McLaren Vale. Dacă Shirazul de Hunter are un corp mediu, cu taninuri domoale şi o aromă ceva mai fructată, cel de McLaren poate ajunge uşor la un procent mare de alcool (în jur de 14%) şi are un buchet extrem de complex cu note distinctive de mure, lemn dulce, piper, ciocolată neagră şi vanilie. Mai mult de jumătate din producţia mondială de Shiraz este împărţită de Franţa şi Australia. Spania, Argentina, Africa de Sud şi Italia recoltează şi ele anual cantităţi relevante la nivel mondial.

Cu ce se mănâncă

Acest strugure ne oferă câteva dintre cele mai corpolente şi aromate vinuri din lume, cu arome persistente de fructe roşii de pădure şi condimente. Asocierea sa cu Cabernetul în unele cupaje sau cu Grenache în cupajele clasice Cotes du Rhone are menirea de a-i mai domoli structura foarte viguroasă în special pentru vinurile de masă. Densitatea sa peste medie şi taninurile pronunţate îl fac un partener perfect al mâncărurilor condimentate, şi al cărnii de miel si vânat, de preferinţă marinat în vin roşu cu piper negru sau seminţe de muştar picant. Syrahul din Franţa se potriveşte de minune cu ierburile de Provence. O friptură la cuptor condimentată cu lavandă, fenicul sau cimbru merită cu prisosinţă însoţită de un Syrah de Cornas, Hermitage sau Cote-Rotie. De asemnea brânzeturile frantuzeşti cu o textură grasă pot fi o asociere fericită cu acest vin pentru că au menirea de a crea un bun echilibru cu taninurile pronunţate ale Syrahului. Pe de altă parte, Shirazul Australian, ceva mai piperat, poate fi combinat foarte bine cu fripturi la grătar. Cu condiţia ca acestea să fie şi ele la rândul lor bine asezonate cu condimente nobile precum anasonul sau cuişoarele.

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Acest articol a fost publicat în al doilea număr al revistei Capital, din 11-17 ianuarie 2016

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii