În septembrie anul trecut, Ministerul Agriculturii şi-a dat avizul final pentru vânzarea a şapte terenuri agricole învecinate, în suprafaţă totală de circa 385 hectare, la un preţ de 1,6 mil. euro. Aceasta a fost cea mai mare tranzacţie a anului, din cele 33 înregistrate de minister, care are obligaţia să raporteze vânzările mai mari de 30 de hectare. Pământul, amplasat în comuna Stoicăneşti din judeţul Olt, era deţinut de grupul austriac prin firma Agro Company şi a fost cumpărat de firma Marget Aby&Pau, deţinută în mod egal de Paulian Marius Preoteasa şi Geta Preoteasa. Anul trecut, în judeţul Olt s-au vândut peste 3.100 de terenuri agricole.

„Terenurile vândute erau arendate. Cumpărătorii sunt nişte fermieri locali care le vor exploata. Orientarea noastră este acum spre zona de tehnologie, start-up-uri, şi mai puţin pe agricultură. Nu mai avem alte terenuri agricole. Avem deja un start-up, denumit Reflex, în care s-a investit şi s-a ajuns la o participaţie de 20%. Aşteptăm acum să se lanseze prototipul“, a declarat pentru revista Capital Victor Ciupercă, unul dintre administratorii afacerilor pe care grupul austriac le derulează în România.

În 2016, investitorii austrieci au cumpărat de la Camil Moldoveanu, fost campion mondial la arte marţiale transformat în antreprenor, un pachet de acţiuni în cadrul companiei Reflex, care a creat un produs pentru kinetoterapie.

S+B Gruppe, care are şase acţionari privaţi din Austria, este cunoscut în România pentru activitatea sa viticolă, prin Crama Liliac, şi pe piaţa imobiliară, unde deţine clădirile de birouri Pipera Business Tower (13.300 mp), Magheru One (4.000 mp) şi un imobil mai mic pe strada Jean Texier (830 mp), toate din Bucureşti. Investitorii mai au un teren în Otopeni, unde pregătesc un proiect de birouri denumit Airport City Park, în suprafaţă de 25.000 mp. Grupul a investit până acum peste 3 mld. euro în proprietăţi cu o suprafaţă utilizabilă de un milion de metri pătraţi în Viena, Praga, Bucureşti şi Varşovia.

Topul vânzătorilor de terenuri

Proprietarii de terenuri agricole din judeţul Timiş au încheiat 8.866 de tranzacţii de vânzare-cumpărare pe parcursul anului trecut, echivalentul a circa 7% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel naţional, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

 

În luna mai, bănăţenii au vândut cel mai mare volum de pământ, peste 1.149 de loturi, aproape dublu faţă de volumul de tranzacţii încheiat în iunie, august şi septembrie, când au fost înstrăinate peste 600 de loturi lunar.

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole încheiate în 2017 este completat pe locul doi de Arad, cu 7.670 de tranzacţii, Dolj, cu 7.373 de terenuri vândute, Brăila, cu 5.828 de vânzări, şi Constanţa, cu 5.781 tranzacţii. Practic, primele cinci judeţe din top acoperă mai bine de un sfert, adică peste 27%, din numărul de terenuri agricole vândute în 2017 la nivel naţional.

La coada clasamentului se plasează Maramureş, Vâlcea, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Covasna şi Gorj, judeţe în care s-au vândut sub 1.000 de terenuri agricole pe parcursul întregului an.

La nivel naţional s-au vândut peste 127.000 de loturi agricole în 2017. În luna mai s-au vândut cele mai multe, respectiv 14.894 de terenuri, urmată de luna martie cu 13.444 de loturi şi luna octombrie cu peste 12.400 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Infografic realizat de Alexandru Urzică