Potrivit sursei citate, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a urcat până la 0,2% în decembrie, de la 0,1% în noiembrie. Un număr de 12 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind Bulgaria (minus 0,9%) şi România (minus 0,7%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,4%), Malta (1,2%) şi Austria (minus 1,1%).

Comparativ cu luna noiembrie 2015, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în trei ţări şi a crescut în 15 state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenele (cu o creştere 0,10 puncte procentuale), urmate de legume şi ţigări (ambele cu o creştere de 0,06 puncte procentuale). Cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,40 puncte procentuale) şi a combustibilului pentru încălzire (minus 0,19 puncte procentuale).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%. Însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013 iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriul negativ în condiţiile în care preţul petrolului s-a redus semnificativ. AGERPRES