“Decizia de anulare a concursului, adoptată după desemnarea câștigătorului, a fost motivată prin sesizarea unei pretinse neconcordanțe între documentația concursului în limba română și cea în limba engleză care ar justifica anularea concursului organizat și invalidarea câștigătorului votat de către un juriu internațional care a activat sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților”, se arată într-un comunicat remis de Grigorescu-Ștefănică.

Câștigătorul concursului, biroul de arhitectură Starh, care urma să implementeze faza de proiectare a proiectului de restaurare, a contestat în instanță decizia de anulare cu ajutorul echipei de avocați bpv Grigorescu Ștefănică, din care au făcut parte Daniel Ștefănică (Partener) și Anca Albulescu (Partener), precum și Raluca Marcu (Avocat senior coordonator), Șerban Dumitrescu (Avocat) și Oana Cotoară (Avocat).

Avocații bpv Grigorescu Ștefănică au obținut o decizie favorabilă pentru Starh prin care Curtea de Apel București a hotărât că anularea concursului nu este legală, deblocând astfel investiția de peste 90 milioane de euro destinată întregului proces de restaurare a muzeului. Soluția este definitivă și obligă MNIR să reia procedura de atribuire prin reluarea etapei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

„Ne bucurăm că am reușit să demonstrăm că decizia de anulare a concursului nu este justificată, că am participat la un concurs care s-a desfășurat corect și că am câștigat respectând, în fapt, spiritul temei și al situației. Mulțumim echipei de avocați pentru travaliul de înțelegere și pledoaria pentru ceea ce reprezintă un concurs de arhitectură în care soluția proiectului câștigător poate uneori contrazice așteptările pe care, aparent, tema le poate induce. Cu ajutorul acestei excelente echipe de avocați și prin acest act de justiție nu numai biroul nostru de proiectare, dar și instituția concursurilor în România, credem noi, este reabilitată deopotrivă în propriii ochi, dar și în ai celor din lumea largă. Dorim să ne întoarcem acum spre realizarea proiectului pentru Noul Muzeu Național de Istorie a României ‟, a declarat Iulia Stanciu, Arhitect Profesor Doctor și fondator Starh.

 

„Este o plăcere să facem parte din astfel de proiecte care au mize atât de importante, cum este restaurarea unuia dintre cele mai valoroase muzee ale statului român. Ne pare bine că Starh ne-a ales să le fim alături, că au avut încredere în noi și că prin eforturile noastre comune am deblocat un proces și așa destul de anevoios, care ar fi trebuit demarat cu mult timp în urmă. Sperăm că ne vom putea bucura cu toții cât mai curând de un muzeu modernizat la cele mai înalte standarde internaționale‟, a afirmat Daniel Ștefănică, Partener, Coordonator Departament Litigii bpv Grigorescu Ștefănică.