Subiectele principale abordate de cele două părţi au vizat pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune post-2020, cu accente pe bugetul PAC după 2020, Regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC, Regulamentul privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC. 

Astfel, ministrul Petre Daea a subliniat că România are o poziţie fermă şi constantă pentru trei mari probleme: "milităm pentru un nivel financiar mai consistent al viitoarei Politici Agricole Comune, considerăm că plafonarea afectează fermierii români, fiind de neacceptat pentru România". Un alt aspect amintit de către ministrul român al agriculturii a vizat importanţa continuării convergenţei externe. 

"România apreciază ca necesară şi corectă structura PAC, prin cei doi piloni, dar nivelul de finanţare este insuficient şi nu răspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentară. Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune, condiţiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor noştri nu putem să le cerem să facă mai mult şi mai bine cu bani mai puţini, în condiţii mai grele şi mai restrictive", a subliniat ministrul român al Agriculturii. 

De asemenea, ministrul Petre Daea a punctat că domeniul agricol este un punct esenţial în colaborarea dintre cele două state. 

Având în vedere că Bulgaria a încheiat la 30 iunie 2018 mandatul de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte pragmatice legate de această responsabilitate care va reveni României în primele şase luni ale anului 2019. 

Ministrul bulgar al Agriculturii a împărtăşit din experienţa acumulată pe perioada celor şase luni în care Bulgaria a deţinut preşedinţia Consiliului UE, astfel încât să răspundă la toate întrebările pe care experţii români le au în legătură cu acest subiect, pentru ca România să fie complet pregătită de la 1 ianuarie 2019. În acest sens, partea bulgară a prezentat modul în care a parcurs atât etapele premergătoare, cât şi cele din timpul deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, arătând prin exemple concrete complexitatea întregului mecanism în care au fost angrenaţi pe perioada celor 6 luni. 

Potrivit MADR, delegaţia Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor din Republica Bulgaria condusă de ministrul Rumen Porodzanov s-a aflat din data de 8 iulie în vizită oficială în România. Alături de delegaţia bulgară a fost şi Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgare la Bucureşti. 

Conform Agerpres, oaspeţii din Bulgaria au vizitat alături de şeful MADR mai multe ferme din domeniul vegetal şi zootehnic din judeţul Buzău, o societate viticolă, precum şi o unitate de procesare de produse din carne. Această unitate este membră a grupului aplicant care a depus documentaţia la CE pentru înregistrare pe schema de calitate Indicaţie Geografică Protejată pentru produsul Cârnaţi de Pleşcoi.