Reprezentantul FMI a subliniat că exporturile ţărilor din regiune în Rusia sunt sub 5%, iar "legăturile financiare sunt relativ scăzute".

"Există perturbări ale aprovizionării cu energie în regiune, dar cred că cea mai mare problemă este cea de încredere, deoarece încrederea investitorilor este afectată de situaţia geo-strategică din Rusia şi Ucraina", a spus James Roaf, reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrală şi de Est.

În ceea ce priveşte situaţia din regiune după criza economică şi financiară, oficialul FMI a menţionat că există două chestiuni-cheie în a răspunde "moştenirilor crizei".

"Vedem că acum politicile fiscale sunt din nou pe agendă, că multe ţări în regiune au din nou probleme cu deficitul fiscal. România cred că s-a descurcat bine în a răspunde acestei situaţii. Creditele neperformante din sectorul bancar sunt o altă moştenire a crizei care trebuie abordată", a mai afirmat Roaf.

El a remarcat că ţările din regiune se confruntă cu provocări mai mari decât cele din sudul sau centrul Europei, care au în apropiere "motoare" ale economiei europene, precum Germania. În context, James Roaf a mai spus că "importul" de instituţii UE este foarte important, în special pentru ţările în curs de aderare.

Conferinţa Euromoney 'The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe' se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv la Bucureşti. Potrivit organizatorilor, evenimentul reuneşte peste 300 de participanţi, care dezbat şi analizează provocările şi oportunităţile pe care le prezintă economiile din sud-estul Europei.

SURSA: Agerpres