Modificarea constituţională propusă va fi trimisă către parlament unde va trebui să obţină aprobarea a trei cincimi dintre membrii ambelor camere ale legislativului pentru a fi adoptată.

Amendamentul va oferi camerei superioare posibilitatea de a se folosi de dreptul său de veto în cazul persoanelor nominalizate de preşedinte pentru a deveni membri ai consiliului de administraţie al Băncii Centrale. În prezent, preşedintele îi numeşte pe cei şapte membri ai consiliului. Printre modificările propuse se numără şi reguli mai stricte pentru numirea unui nou cabinet.

Dacă vor fi adoptate, noile măsuri vor fi puse în aplicare în 2016, atunci când urmează să fie numit un nou guvernator al Băncii Centrale.

Guvernul condus de premierul Bohuslav Sobotka susţine că regulile ar trebui să se schimbe în condiţiile în care preşedinţii sunt acum aleşi prin vot direct şi nu de către parlament, o modificare făcută în 2013. Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman a fost primul preşedinte ales prin vot direct.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: