'Prea mult timp echipamentul nostru a fost în urma tehnologiei pe care aproape oricine o are în buzunar pentru a surprinde evenimente în curs de desfăşurare', a declarat comisarul poliţiei metropolitane, Bernard Hogan-Howe.

'În curând, mai mulţi dintre ofiţerii noştri vor putea să efectueze înregistrări în circumstanţele foarte provocatoare în care trebuie să-şi facă treaba', a spus el.

Poliţia metropolitană a făcut obiectul unor critici după exercitarea atribuţiilor de tipul 'stop and search' (opreşte şi percheziţionează, n.r.), critici potrivit cărora acestea ar afecta mai mult persoanele din rândul minorităţilor etnice şi ar alimenta neîncrederea.

Poliţiştii implicaţi într-un experiment din diferite regiuni ale Londrei cu 1.000 de camere instalate pe corp au declarat însă că dispozitivele au fost 'foarte valoroase în contextul în care încrederea este esenţială şi comportamentul poliţiei este monitorizat, de exemplu în cazul operaţiunilor de tip 'stop and search'', susţin autorităţile.

Perioada de probă a arătat potenţialul camerelor pentru adunarea de dovezi, creşterea numărului de cazuri în care suspecţii au pledat 'vinovat', precum şi pentru accelerarea proceselor.

Camerele de luat vederi vor fi folosite de către majoritatea poliţiştilor londonezi în uniformă până la sfârşitul lui martie 2016, notează Reuters.

ONG-urile de protecţie a drepturilor civile au exprimat însă preocupări în privinţa persoanelor care ar avea acces la materialul filmat de camere.

'Deşi au potenţialul de a fi instrumente utile pentru monitorizarea unor operaţiuni sensibile, acestea pot fi şi dispozitive de supraveghere foarte intruzive', a spus Bella Sankey, director de politici în cadrul grupului Liberty.AGERPRES