Cea mai mare tranzacţie, în valoare de circa 24 mil. euro – potrivit estimărilor Capital, a fost achiziţia realizată de Vastint, divizia imobiliară a grupului suedez Inter IKEA. Compania a cumpărat 48 de hectare de teren în zona Siseşti de la omul de afaceri Teia Sponte, tranzacţie despre care Capital a scris în premieră. Suedezii vor să construiască aici un complex de locuinţe.

„Piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziționeze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere prețurile accesibile și cererea în creștere pentru locuințe noi“, se arată într-un raport de piaţă al DTZ Echinox.

Totuşi, brokerii imobiliari se aşteaptă ca retailerii să fie şi în acest an printre cei mai activi cumpărători de terenuri, vizând în principal zonele cu densitate rezidenţială ridicată.

În privinţa achiziţiilor pentru dezvoltări de birouri, consultanţii precizează faptul că, din moment ce finanțarea rămane restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcției.

Tranzacţiile din 2015

Investitorii imobiliari au cumpărat au cumpărat terenuri pentru construcţii comerciale în valoare totală de 90 mil. euro la nivelul Bucureştiulul, pe parcursul anului trecut. Suprafaţa totală a terenurilor achiziţionate se ridică la 45 hectare, potrivit DTZ Echinox.

Cei mai activi cumpărători care au achiziționat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi și cei locali. Cele mai interesante achiziții au fost realizate de jucători precum IKEA și Skanska: IKEA a achiziționat un teren în partea de Est a Bucureștiului, în timp ce Skanska a achiziționat două terenuri în București, unul în Barbu Văcărescu – Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureștiului) și unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureștiului).

Investitorii greci și austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015.

Mai mult de jumătate dintre terenurile tranzacționate anul trecut au fost achiziționate pentru dezvoltări de retail de tip „big box”. Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/ logistice au reprezentat fiecare câte 20% din totalul suprafeței de terenuri tranzacționate în 2015.

Terenurile pentru dezvoltări de birouri au continuat să fie cele mai scumpe, prețul mediu de achiziție în București fiind în jur de 717 €/ mp, comparativ cu prețul mediu de achiziție pentru terenurile pretabile pentru dezvoltări de tip rezidențial sau retail (175 – 200 €/ mp).

ajoritatea terenurilor tranzacționate au fost localizate în Nordul și Vestul Bucureștiului. În zona de Nord s-au achiziționat terenuri pentru dezvoltări de birouri, retail și rezidențial, iar în zona de Vest pentru birouri, rezidențial și spații logistice.