CITEŞTE ŞI

Transporturi si Infrastructura

Gropile din Bucureşti au înghiţit un miliard de lei şi nu s-au săturat

Autor: |

În ultimii patru ani, Administraţia Străzilor Bucureşti a cheltuit 173 milioane de euro pe lucrări de întreţinere a străzilor şi trotuarelor care au rezistat fie câteva săptâmâni, fie nu au mai fost executate din cauza a demarării marilor proiecte de infrastructură.

Chiar dacă au existat bani pentru refacerea şi în­tre­ţinerea bulevardelor şi marilor străzi din Bucureşti, Primăria Capitalei a executat sau a demarat proiecte de infrastructură pe arterele ce erau prevăzute a fi reabilitate de firmele angajate de Administraţia Străzilor, ca fiind parte a contractului multianual de asfaltare a drumurilor. Un astfel de exemplu sunt bulevardele din zona Piaţa Presei Libere, pentru care au fost cheltuiţi banii de întreţinere, după care Primăria Capitalei a pornit lucrările pasajului subteran. De asemenea, de mai bine de trei ani, toate artele principale din Drumul Taberei şi centrul Capitalei, zona Eroilor, nu au mai putut fi reabilitare din cauza lucrărilor la magistrala de metrou 5. Un alt exemplu sunt arterele care se intersectează cu Piaţa Sudului, după ce s-au îngropat milioane de euro în întreţinerea acestora, conducerea Primăriei Capitalei a licitat pasajul subteran într-una din cele mai aglomerate zone ale Bucureştiului. Cu toate că străzile şi bulevardele Capitalei sunt pline de gropi şi denivelări, Adminstraţia Străzilor ne-a comunicat că lucrările de întreţinere a drumurilor, îmbrăcare a străzilor şi trotuarelor, precum şi fundaţiile pentru drumuri şi trotuare, în ultimii patru ani, au costat aproximaitv 764 milioane de lei, adică peste 173 milioane de euro.

Firmele de casă au reparat bulevardele

Întrebaţi care sunt proiectele de infrastructură (întretinere, marcaje, construcţie, modernizare) derulate de Administraţia Străzilor - Primăria Municipiului Bucureşti, conducerea ASB ne-a răspuns că au avut în derulare şase contracte subsecvente pentru lucrări de întreţinere, ale căror termen de finalizare a expirat pe 2 octombrie 2015. „Pentru lucrările de semnalizare verticală şi orizontală contractul subsecvent are termen de finalizare în data de 8 decembrie 2015. Iar pentru reabilitarea sistemului rutier contractul subsecvent are termen în data de 15 decembrie 2015. Acest program cuprinde străzile Sufaru Gheorghe şi Teiuş“, ne-au răspuns oficialii ASB. Cele şase contracte subsecvente pentru lucrări de întreţinere semnate în octombrie 2011 cu termen de valabilitate patru ani, au fost câştigate de firme abonate la robinetul banilor publici.

În ceea ce priveşte semnalizarea orizontală şi verticală, lucrările se execută cu firmele Dumava Semnalizare SRL şi Vesta Investment SRL. Firmele care se ocupă de reabilitarea sistemului rutier sunt Strabag SRL în asociere cu Straco Grup SRL şi Euroconstruct Trading 98 SRL.

Străzile arată ca după război

Deşi suntem la finalul celor patru ani de contractare a serviciilor de întreţinere şi marile bulevarde sunt pline de gropi şi denivelări, la sfârşitul lunii septembrie, Administraţia Străzilor a precizat că valoarea lucrărilor de întreţinere este de 764 milioane de lei. „Suma a fost achitată în perioada 2011-2015, către firmele Tehnologica Radion SRL, Euroconstruct Trading 98 SRL, Delta ACM SRL, Eurovia Construct SRL, Straco Grup SRL şi Strabag SRL. Lucrările de semnalizare rutieră orizontală şi verticală au valoarea de 4,29 milioane de lei, iar suma a fost achitată în acest an. Lucrările de reabilitare a sistemului rutier pentru acest an costă 1,32 milioane de lei“, ne-au comunicat oficialii ASB.

Licitaţii pentru încă patru ani

La începutul anului, conducerea ASB a demarat procedura pentru şase acorduri - cadru, lucrări de reparaţii drumuri în Bucureşti - proiectare şi execuţie. Pentru întreţinerea bulevardelor şi marilor străzi din fiecare sector, Administraţia Străzilor a estimat lucrări în valoare de aproximativ 39 milioane de lei fără TVA pentru o perioadă de 4 ani. Administraţia Străzilor are în subordine aproximativ 500 de străzi şi bulevarde. Pentru celelalte străzi, fiecare sector a încheiat alte contracte pentru întreţinere/reparaţii.

Sectoarele Capitalei toacă anualalte zeci de milioane

Dacă Primăria Capitalei a „îngropat“ peste 173 milioane de euro, în ultimii patru ani, în gropile bulevardelor, fiecare primărie de sector cheltuieşte anual alte milioane de euro pentru astuparea gropilor din carosabil, înlocuirea bordurilor, reparaţiile de întreţinere anuală a străduţelor. Deşi sunt utilizaţi bani publici pentru plombarea şi întreţinerea străzilor din cele şase sectoare, numai Primăria Sector 1 ne-a detaliat proiectele de infrastructură (întreţinere, marcaje, construcţie, modernizare) derulate, cu ce firme de construcţii sunt executate aceste lucrări, care este stadiul fizic şi câţi bani s-au plătit până în prezent pentru fiecare contract.

Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector al Bucureştiului, a cheltuit cei mai mulţi bani pe marcaje şi montarea obiectelor de semnalizare rutieră. Valoarea contractului este de 9 milioane de lei din care s-a achitat suma de 5,21 milioane de lei. De asemenea, proiectul de achiziţie indicatoare rutiere costă 2,3 milioane de lei, din care s-au decontat facturi în valoare de circa 500.000 de lei. Contractul de marcaje şi montaj obiecte de semnalizare rutieră, precum şi contractul de achiziţie indicatoare rutiere este derulat de societatea comercială Vesta Investment.

Un alt proiect în derulare este cel de reparaţii şi întreţinere străzi, realizat prin asocierea societăţilor Delta ACM 93, Viarom şi Straco Group. Totodată, Administraţia Domeniului Public Sector 1 a încheiat un contract de consultanţă reparaţii străzi cu societatea Proectech Construct. „Proiectele au valabilitate contractuală până la sfârşitul acestui an, stadiul de execuţie fiind următorul: 58% pentru proiectul de marcaje, montaje obiecte de semnalizare rutieră; 21% în cazul proiectului de achiziţie indicatoare rutiere; 80% pentru reparaţia şi întreţinerea străzilor şi 86% în cazul contractului de consultanţă reparaţii străzi“, ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.

Lucrări din fonduri UE în Sectorul 2

Administraţia Domeniului Public Sector 2 are în derulare două proiecte de investiţii, respectiv reparaţii capitale Pod Ostrov şi lucrări în cadrul proiectului de „Modernizare Străzi Cartierul Steaua Roşie, Plumbuita, Sector 2 Bucureşti“, din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013/Axa Prioritară 1. Podul Ostrov este reabilitat de firma Dimar, iar străzile din cartierele Steaua Roşie şi Plumbuita sunt modernizate de Pragosa Romania. Termenul contractual de finalizare a lucărilor de reparaţii capitale Pod Ostrov este martie 2016, iar pentru reabilitarea străzilor din cartierele Steaua Roşie şi Plumbuita este finele acestui an.

Întârzieri în Sectoarele 3 şi 4

Primăria condusă de Robert Negoiţă are în derulare un acord-cadru, în valoare de circa 1,2 milioane de lei, încheiat cu asocierile EM Prime Construct-Tehnologica Radion, Dimar-Mari Villa-Proiectech Construct şi Delta ACM 93-Kentel Design pentru lucrările de întreţinere şi modenizare a sistemului rutier pe 34 de străzi şi alei. De asemenea, în prezent este în derulare modenizarea sistemului rutier pe strada Ilioara, contract în valoare de circa 440.000 de lei, aflat în curs de decontare. Și în Sectorul 4 s-au desfăşurat lucrări de reparaţii curente, marcaje, parcări şi asfaltarea trotuarelor. Mai exact, administraţia locală Sector 4 a încheiat trei contracte de reparaţii curente şi marcaje, în prezent sistate în baza unei dispoziţii a primarului. Dacă pentru două contracte stadiul fizic de execuţie a lucrărilor este de 90%, pentru cel de-al treilea contract nici nu au demarat procedurile. Valoarea totală a celor trei contracte este de aproximativ 7,5 milioane de lei, din care s-au achitat 2,4 milioane de lei. Cele trei contracte sunt încheiate cu trei asocieri formate din firmele Alpenside-Straco-Total Road-Delta ACM 93-Anduna Servimob-Drum Concept-Teloxim şi Pro Cons XXI.

Plombări în Sectorul 6

Administraţia Domeniului Public Sector 6 ne-a explicat că a efectuat plombări sau reparaţii locale ale covoarelor asfaltice pentru o suprafaţă de circa 27.000 mp. De asmenea, Primăria Sector 6 ne-a precizat că gestionează proiectele de reabilitare a două străzi, proiecte în valoare de circa 4,6 milioane de lei, iar stadiul fizic al lucrărilor este de 50%. Antreprenorii celor două lucrări sunt firmele Erbaşu Construcţii şi Nemar Edil Construct. La Primăria Sectorului 5, oficialii au refuzat să ne răspundă la întrebări deşi a trecut termenul de 30 de zile conform legislaţiei.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

Transporturi si Infrastructura

15 februarie 2017

Recepţia Lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, amânată

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.