În 2017, prețul final al energiei electrice furnizată consumatorilor casnici a crescut, în două rânduri, cu un total de 13,3%, conform datelor DG Energy, departamentul de energie al Comisiei Europene. Scumpirile au fost decise de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), circa 8,5% la 1 iulie 2017 și circa 5%, la 1 octombrie 2017. Este cea mai abruptă scumpire anuală a energiei electrice de când a fost înființată ANRE, în 1998, și reflectă situația unui an 2017 special în energie. Un cumul  de factori negativi, precum temperaturi extrem de scăzute, iarna, și o secetă extremă, vara, dar și declarații panicarde ale reprezentanților Guvernului privind o “iminentă criză în energie”, au făcut ca, în prima jumătate a anului trecut, prețul de piață al curentului să explodeze cu un plus și de 200% față de începutul anului.

În prezent, situația arată cu totul altfel. Din T4 2017, mai precis din octombrie, prețul spot al curentului a intrat pe o pantă descendentă continuă. Astfel, de la 215 -220 de lei/MWh, preț mediu în octombrie, în luna martie2018  s-a ajuns la 150 – 155 de lei(date centralizate OPCOM – operatorul bursei locale de energie), adică o scădere de 30%. Avem, așadar, un semestru de ieftinire semnificativă a energiei, lucru care, anul trecut, a adus măsuri de la ANRE, în sens contrar însă, pentru că energia se scumpea puternic. Următoarea decizie pe prețuri va fi în mai, ANRE urmând a stabili dacă este necesară o ajustare de preț final la populație de la 1 iunie.

Pe de altă parte, prețul pe PCSU (Piața Serviciului Universal) nu a scăzut prea mult în ultimele șase luni față de precedentele, rămânând în intervalul 200 – 230 lei /MWh. Teoretic, de aici ar trebui să se aprovizioneze cel mai mult Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI). Numai că experiența ultimilor ani arată că acești FUI s-au îndreptat mai mult către piața spot, care este una de oportunitate, încercând să speculeze pe preț, așa cum s-a văzut foarte clar anul trecut. Planurile lor pentru 2017 au eșuat însă, cauzând probleme financiare mari și chiar falimente iar în rândul traderilor mici.

Dincolo de condițiile de piață, diferite față de anul trecut, care au adus scumpiri, prețul final al energiei pentru casnici ar putea să scadă, de această dată de pe componenta de distribuție. Cel puțin aceasta este concluzia unei investigații a Consiliului Concurenței, care a depistat înțelegeri între companii din energie pentru “umflarea” prețurilor. Vom detalia, mai jos, la ce se referă această înțelegere între firme.

 

De precizat, prețul final al electricității pentru 90% dintre consumatorii casnici care au rămas în regim reglementat este stabilit de ANRE, iar prețul are mai multe componente: costul de achiziție, transport, distribuție, ecotaxe, taxă pentru susținerea cogenerării, accize, TVA. Fiecare ajustare la o componentă are efecte în prețul final.

Piața ține cu casnicul

Dar revenind strict la costurile de achiziție a energiei, adică prețul din piață, calculele arată că, la o ieftinire cu o treime a prețului de achiziție a curentului, impactul în prețul final ar trebui să fie de 7-8%, pentru că marfa energie contează în proporție de 35% în prețul final, restul fiind distribuție, transport, certificate “verzi”, alte taxe și tarife. Dar ajustarea de preț din spot va trebui să fie ponderată cu ce s-a întâmplat în PCSU, calculele fiind complicate. ANRE admite că prețul din piață va fi și el luat în calcul la fundamentarea deciziei de modificare de tarife, dacă va exista o astfel de decizie. Alt factor îl reprezintă datele pe care furnizorii le trimit. Autoritatea face calculele și decide.

“Criteriile şi regulile pentru determinarea preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali începând cu data de 1.07.2018 se stabilesc conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 39/2018 (…) pe baza documentatiei transmise de furnizori si a datelor transmise de Opcom”, ne-au transmis reprezentanții Autorității de reglementare. Potrivit acestora, ANRE avizează, pentru fiecare perioadă de aplicare și zonă de rețea, prețul pentru serviciul universal aplicat de fiecare FUI obligat clienților finali, care nu cuprinde tarifele de retea, iar prima perioada de aplicare odată cu intrarea in vigoare a acestei metodologii este 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. “Avizele se publică la pagina de internet a ANRE până la sfârșitul lunii mai a fiecărui an.”, mai spun reprezentanții ANRE.

Pe de altă parte, furnizorii, prin vocea Silviei Văsceanu, președintele Asociației Companiilor de Utilități în Energie, spun că nu se pot face calcule la comun, pentru că sunt situații specifice la fiecare firmă. “Fiecare FUI are propria strategie de achiziție, cât PZU (piața spot – n.r.), cât PCSU. Ați văzut și prețurile de pe PCSU, da? Nu știm ce va decide ANRE”, spune aceasta.

 

Problema prețurilor la energie pentru casnici este și în atenția Ministerului Energiei, chiar dacă reprezențanții nu doresc să se exprime în vreun fel privind sensul posibilei ajustări de la 1 iunie. Doru Vișan, secretar de stat în Minister, a precizat, pentru Capital, că va avea o discuție aplicată cu președintele ANRE Dumitru Chiriță. “Voi avea o discuție cu președintele ANRE pe problema prețurilor. Am stabilit-o deja (discuția – n.r.). După cum știți, decizia e la ei”, spune oficialul de la Economie.

Problema cu Concurența și tarifele de distribuție

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Astfel, timp de 7 ani de zile, distribuitorii de energie ar fi “umflat” sistematic prețurile cu care achiziționau contoare electrice, crescând tariful de distribuție și încărcând astfel nejustificat factura consumatorului este concluzia unei investigații derulate de Concurență. “Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor”, a spus, recent, Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concureței.

 

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani. “Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei”, a mai arătat preşedintele Concurenţei. El a arătat că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care, de altfel, îl va recomanda celor de la ANRE.

Niculae Havrileț, fost președinte al ANRE, actual consilier al ministrului Energiei Anton Anton, spune că decizia Consiliului Concurenței trebuie luată cu rezerve:”Distribuitorii vor ataca în instanță, cu siguranță, și până nu se pronunță instanța, nu poti fundamenta o ajustare de tarife pe asta”. Cât despre prețul de piață al energiei, Havrileț admite: “Da, datele problemei sunt total diferite față de anul trecut”.

Și Silvia Vlăsceanu, de la ACUE, susține că raportul Consiliului Concurenței nu înseamnă că neregulile depistate se pot aplica întregii piețe. “Din câte înțeleg eu, problema nu este la distribuitori, de altfel, numai numele Electrica a fost pronunțat, ci la producătorii de contoare. Nu puteam extinde la toată piața ce, eventual, s-a întâmplat într-un colțișor”, spune Vlăsceanu.

Consumatorii casnici din România care au optat să rămână la tarife reglementate au prețul final ale energiei consumate în locuință stabilit de către ANRE, funcție de la ce furnizor sunt arondați. 90% din populație este la reglementat. În mod normal, la fiecare șase luni, ANRE ajustează, într-un sens sau altul, tarifele. În cazuri excepționale, ajustarea se face și la trei luni.

Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie – 6 mai 2018