“Ţările UE trebuie să fie pregătite să ofere un spaţiu fiscal atractiv şi să invite firmele din Marea Britanie. Unul dintre factorii care poate influenţa relocarea ar fi mediul fiscal. Trebuie să vedem dacă România poate atrage afaceri din Marea Britanie să vină în ţara noastră. România este în avantaj din punct de vedere al taxelor şi impozitelor”, a menționat Daniel Petre.

El a făcut o paralelă între principalele impozite din Marea Britanie și România, analiză din care se observă clar cotele mult mai mici de impozitare din țara noastră.

Citiți și: Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, la conferința Capital, despre BREXIT: UE pierde a doua mare economie

De exemplu, în Marea Britanie cea mai jos nivel al impozitului pe profit este de 20%, în unele cazuri aplicându-se o cotă de peste 30%, chiar și către 40%, în timp ce în România impozitul pe profit este de 16%. Același nivel de 16% se aplică în cazul României și la impozitul pe venit, în UK acest indicator poate ajunge și până la 45% la veniturile de peste 150.000 de lire. Daniel Petre a arătat că doar la contribuțiile sociale se poate observa niveluri similare între cele două regimuri de taxare.

Cu toate acestea, putem observa că România a avut în 2015 un nivel al investițiilor străine directe de 3,5 miliarde de euro, iar Marea Britanie de aproximativ 72 miliarde de euro. Acest lucru arată că mediul fiscal se află abia la coada listei investitorilor atunci când iau decizia de a investi într-o țară sau alta, principalele criterii fiind calificarea forței de muncă, infrastructura și altele, potrivit directorului Deloitte.

“România nu stă foare bine din punct de vedere al stabilității și al predictibilității  pe termen mediu și lung. Aici trebuie să facem eforturi, România stă bine doar în privința prevederilor legislative comparativ cu ţările din jur. Trebuie simplificat mediul fiscal din punct de vedere al administrării”, a mai spus Daniel Petre.

Potrivit acestuia, țările din jurul României și nu numai nu stau cu mâinile în sân și pregătesc diverse avantaje investitorilor britanici în vederea relocării.

Citiți și:

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, la conferința Capital, despre BREXIT: Referendumul a produs în primul moment un impact emoţional

Gemma Webb, CEO al British American Tobacco România: „Brexit este de fapt o mare oportunitate pentru România. Puteți atrage investiții majore"

Vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Britanice, la conferința Capital: Există multe contracte bilaterale avantajoase între România și Marea Britanie