În toată lumea există 20.000 de feluri de bere care sunt îmbuteliate în 180 de feluri, de la normală, slab alcoolizată, pils, amară, cremă de bere și bere neagră.

Berea a apărut acum cca. 6.000 de ani şi făcea parte din dieta zilnică a egiptenilor. Consumată astăzi în mod special de bărbaţi, pe vremuri, Zeițele Siris și Nimkasi erau patroanele berii.

De la primele datări ale berii în Mesopotamia din anii 3.500-2.900 î.Hr, au fost dezvoltate diferite reţete, ajungând ca în prezent să se fabrice fel şi fel de sticle de bere exclusiviste.

TOP cele mai scumpe sticle de bere din lume.

Nail Brewing Antarctic Nail Ale

800$ – 1815$/500ml, alcool 10%

Este fabricată de Nail Brewing in Perth, Australia, iar 100% din veniturile fabricii merg la Societatea Sea Shepherd care protejeaza balenele.

Singurul ingredient care o transformă într-o bere specială este care provine dintr-un gheţar din Antarctica, bucăţi din acesta fiind aduse cu elicopterul în Tasmania, care urmeză să fie topite şi transformate în bere. Au fost fabricate doar 30 de sticle, iar prima dintre acestea s-a vandut cu 800$ la licitaţie.

Pabst Blue Ribbon 1844

44$/720ml, alcool 6%

Blue Ribbon se vinde în Japonia la preţul de 44$ , o sumă de 40 de ori mai mare decât în SUA. Secretul este că berea făcuta în Japonia este diferită de cea comercializată în SUA, fabrica japoneză folosind malţ caramelizat din Germania şi maturează berea în butoaie de whiskey din SUA. Ea a apărut ca o alternativă a vinului.

 

Brewdog The End Of History

765$/330ml, alcool 55%

Berea Brewdog The End Of History este de departe cea mai neobişnuită bere fabricată. Scoţienii de la Brewdog lansează periodic beri care sa se “bata la titlu”. The End of History este una dintre aceste beri, având un ABV de 55% şi fiind vândută cu 765$.

Berea conţine urzici şi boabe de ienupăr din Scoţia. Ea este distilată prin îngheţ de mai multe ori. Există doar 12 sticle în lume şi fiecare dintre acestea este pusă într-un animăluţ împăiat.

Carlsberg Jacobsen Vintage

400$/375ml, alcool 10,5%

Compania daneză a lansat în 2008 “trilogia vintage” pentru a concura pe piaţa vinurilor de lux. Jacobsen Vintage este de fapt un vin din orz care a fost maturat în butoaie de stejar din Suedia şi Franţa timp de 6 luni şi care ar trebui să aibă un gust de vanilie şi nucă de cocos. Din 2008 până în 2010, au fost făcute 600 de sticle, în fiecare an, care au fost comercializate în restaurantele de lux din Copenhaga.

Schorschbräu Shorschbock 57

275$/330ml, alcool 57,5%

Berea germană, Schorschbock 57 respectă Legea Puritatii Berii din 1517. Au fost fabricate doar 36 de sticle, fiecare vândută pentru 200$. Cei care au gustat-o spun că gustul este unul afumat cu urme de alune, stafide şi un conţinut ridicat de alcool.