CITEŞTE ŞI

Energie

Cătălin Dumitru: Culegem roadele programelor de modernizare și optimizare derulate la Petromidia

Autor: |

Rompetrol Rafinare a pus capăt deceniului cu raportări negative şi a intrat în zodia profitului. Într-un interviu acordat Capital, Cătălin Dumitru, vicepreşedintele KMG Internaţional, explică factorii care au contribuit la acest rezultat şi dezvăluie planurile pentru acest an.

Scăderea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului are şi părţi bune. În primul rând pentru consumatori, întrucât preţurile produselor finite sunt mai mici, astfel că şi cererea creşte, şi în al doilea rând pentru producătorii din segmentul de rafinare datorită marjelor pozitive din ultima perioadă. Totuşi, dacă aruncăm o privire asupra pieţei europene putem observa că în ultimii 3-4 ani mai multe rafinării, cu capacităţi de prelucrare mult mai mari decât cele de la Petromidia, au fost nevoite să-şi restrângă activitatea sau chiar să fie închise, ne-a explicat vicepreşedintele KMG Internaţional, care în perioada 2006-2013 a ocupat funcţia de general manager al Dyneff Franţa şi Spania, parte a grupului Din 2014, Cătălin Dumitru s-a alăturat echipei din România, fiind numit în postul de vicepreşedinte al grupului, responsabil cu coordonarea tuturor activităţilor operaţionale: supply chain, trading, rafinare şi petrochimie, retail.

Din acel an, KMG Internaţional a început si implementarea programului „Change for good“, destinat consolidării activităţilor şi operaţiunilor Rompetrol din România dar şi din restul ţărilor în care este prezent grupul. Prin acest program, compania şi-a propus o creştere a profitabilităţii combinată cu o reducere a cheltuielilor operaţionale, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane de dolari până în 2018.  În 2015, beneficiul vizat s-a ridicat la peste 30 milioane dolari.

„Prin acest program am urmărit punerea în armonie a celor doi factori de bază: cel uman şi utilizarea eficienţei activelor noastre“, explică vicepreşedintele KMG Internaţional. Un alt factor care a contribuit la obţinerea rezultatului pozitiv a fost, conform lui Cătălin Dumitru, faptul că grupul este un lanţ integrat: de la explorare şi producţie, la supply, rafinare şi distribuţie.

Investiţii permanente

Pe lângă cele menţionate mai sus, reprezentantul grupului petrolier afirmă că rezultatele pozitive atinse de Rompetrol Rafinare atât din punct de vedere al rezultatului EBITDA din activitatile operaţionale (112 mil. dolari), cât şi a rezultatului net pozitiv se datorează investiţiilor de retehnologizare şi modernizare de peste 1,4 miliarde de dolari realizate din 2007 de unicul actionar - KazMunayGas Kazahstan, îmbunătăţirilor permanente şi, nu în ultimul rând, locaţiei geografice extrem de avantajoase a rafinăriei Petromidia. Rompetrol Rafinare cuprinde activitatea rafinăriilor Petromidia şi Vega, a diviziei de petrochimie, dar si a segmentului de distribuţie a carburanţilor Rompetrol în România.

„Aceste rezultate pozitive se înscriu într-un rezultat global al grupului KMG Internaţional cu cele 12 filiale în Europa atingând un nivel EBITDA (rezultat operaţional – n.r.) de 162 mil. dolari şi un rezultat net pozitiv, ceea ce este un punct încurajator pentru următorii ani, într-un context turbulent lovit de scăderea abruptă a cotaţiei şi de evoluţii contradictorii între marjele de rafinare şi cele de retail“, spune Cătălin Dumitru. Aici, vicepreşedintele KMG In­ter­naţional menţionează că în pre­zent producătorii de ţiţei se confruntă cu unele dificultăţi în menţinerea unui echilibru financiar şi operaţional. „La finele anului 2014 barilul era undeva la 80-82 de dolari, iar acum am ajuns la sub 30 de dolari“, spune el, aducând în discuţie contextul internaţional cu supraproducţia din Rusia, scăderea ritmului de creştere economică în China şi faptul că SUA a redevenit exportator de ţiţei. Din acest punct de vedere, „relaţia dintre compania mamă şi filiala KMG Internaţional a decurs foarte bine, neavând în niciun moment vreo problemă din punct de vedere al aprovizionării cu materie primă“, spune Cătălin Dumitru.

Un alt aspect important care a avut o contribuţie semnificativă în obţinerea rezultatelor pozitive se datorează reducerii costurilor de supply. O altă contribuţie a avut-o programul de eficientizare a rafinăriei început în 2014, bazat pe măsuri „low cost-no cost“, ce derivă dintr-o mai bună organizare a activităţii. „Aceste iniţiative derulate cu o echipă de experţi a continuat şi pe parcursul anului trecut“, a precizat oficialul companiei.

Noi recorduri pe partea de rafinare

Dacă în 2014 Petromidia a procesat o cantitate record de 5,05 milioane tone de materie primă, anul trecut canti­tatea procesată s-a ridicat la un nivel similar de aproape 5 milioane de tone, un nou record dacă luăm în considerare faptul că pe o perioadă de 40 de zile rafinăria s-a aflat în revizie generală.

„Peste 15.000 tone de materii prime au fost procesate pe zi în anul 2015, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcţiune a rafinăriei în 1979, iar un alt record este cel referitor la randamentul pentru produsele albe (benzină, motorină etc) de aproximativ 86%“, a precizat vicepreşedintele KMG Internaţional. Tot anul trecut rafinăria a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa, pe fondul unei reduceri cu peste 27% a costului de procesare.

„Și în cazul rafinăriei Vega am înregistrat rezultate bune, peste 80.000 de tone de bitum şi 71.000 tone de hexan, iar pe partea de petrochimie am înregistrat o producţie de 170.000 de tone de polimeri, fiind in prezent unicul producător de polimeri din România“, a mai precizat Cătălin Dumitru. Randamentul de motorină produsă a atins un nivel record de 50%, peste valorile medii obtinute de rafinăriile din Europa Centrală şi de Vest (40%).

„Fiecare ţară are specificul ei“

Când vine vorba de retail, adică vânzările de carburanţi prin staţiile Rompetrol, oficialul KMG Internaţional spune că în 2015 au atins un nivel record de 2,64 milioane tone, in creştere cu 7% faţă de 2014. Investiţiile pe acest segment in 2015 au vizat în principal continuarea amplului program de rebranding al staţiilor din România, Bulgaria, Georgia şi Moldova, un program iniţiat în 2013. La finele lui 2015, sub umbrela noului concept erau în România 121 de staţii proprii şi 39 de staţii partener.

„De exemplu, filiala din Georgia chiar dacă vorbim de o piaţă mai mică decât cea din România a înregistrat un rezultat net pozitiv la finele anului trecut“, a adăugat oficialul companiei.

Un alt element derulat pe parcursul anului trecut a constat în optimizarea canalelor de distribuţie a carburanţilor, dar şi reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Mai exact, transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor, precum şi extinderea şi modernizarea reţelei de staţii de distribuţie carburanţi. astfel că dacă în România compania funcţionează pe principiul CODO (Company Owned, Dealer Operated), adică staţiile companiei să fie operate de dealeri, în Republica Moldova sistemul de business este unic în Europa, şi anume DOCO (Dealer Owned, Company Operated), cel interesat investeşte şi construieşte staţia, pe care o transferă ulterior în administrarea companiei.

„În România, am reînceput să regândim bussinesul din distribuţie de GPL pentru o viitoare consolidare şi dezvoltare a prezenţei Rompetrol pe acest segment“, mai spune Cătălin Dumitru. La sfârşitul lui 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 700 de puncte de distribuţie carburanţi 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

„Ne-am revăzut poziţiile inves­tiţionale în 2015 şi ne-am concentrat eforturile pentru optimizarea reţelei de distribuţie, pentru imbunatatirea fluxurilor dintre rafinarie si distributia de carburanti, ajungând la o armonizare şi economii substanţiale“, mai spune Cătălin Dumitru, cu precizarea că programul de rebranding al staţiilor va fi finalizat în prima parte a acestui an.

Putem să spunem că rezultatele operaţionale pozitive au menţinut KMG Internaţional cu activele sale printre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari impozite şi taxe plătite în 2015
Cătălin Dumitru, vicepreşedinte KMG Internaţional


CIFRE

15.200 tone de materie primă a procesat zilnic rafinăria Petromidia anul trecut

17 dolari/tonă  cel mai mic cost de procesare din ultimii ani

86% randament-record pentru produsele albe obţinute (benzină, motorină, jet)

162 mil. dolari rezultatul operaţional obţinut de KMG Internaţional în 2015

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.