"Tinerii care îşi iau o slujbă şi accesează un credit pentru locuinţă sunt mai puţin tentaţi să plece în afara ţării. Acest program îi ajută să fie ancoraţi în România. De asemenea, mulţi români din diaspora se întorc în ţară şi apelează la Prima Casă", a spus Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Totodată, programul "a ţinut piaţa să nu se prăbuşească", a afirmat Elena Tudose, director la Institutului pentru Politici Publice. Aceasta a amintit că după criza mondială din 2008, preţurile din Spania au scăzut cu 80%, iar la noi cu numai 50%.

Totuşi, Tudose crede că "perioada de valabilitate a programului Prima Casă nu ar trebui să fie foarte lungă", pentru că "ar însemna că ne dorim ca românii să nu poată strânge un avans necesar pentru accesarea unui credit ipotecar obişnuit".

Reprezentanta Institutului pentru Politici Publice a menţionat că multe persoane care şi-ar fi permis să contracteze împrumuturi ipotecare obişnuite s-au orientat tot către Prima Casă. Tudose anticipează că în strategia de profil a Guvernului, aflată în lucru, programul se va adresa persoanelor cu venituri medii şi sub medii, nu şi celor cu venituri mari.

Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a dezminţit, săptămâna aceasta, zvonurile privind o eventuală sistare a programului Prima Casă.

"Programul Prima Casă se susţine. Sunt 19 bănci finanţatoare în program, care are 170.000 de beneficiari la un volum de garanţii acordate de 14 miliarde de lei, echivalentul a 3,5 miliarde de euro. Înseamnă 2% din PIB", a declarat Jiru, în cadrul Conferiței CAPITAL Piața Imobiliară în 2016.

Deputaţii au votat recent, în plen, Legea privind darea în plată. Aceasta a fost adoptată cu 207 voturi pentru şi un vot împotrivă. Băncile avertizaseră că în urma intrării în vigoare a acestei legi, cei mai afectaţi vor fi românii care vor dori să ia un credit pentru locuinţă diferit de Prima Casă, întrucât condiţiile de creditare se vor înăspri.