În ultima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, Victor Ponta, anunța la o televiziune că România se pare că nu dispune de gaze de şist şi s-a bătut, astfel, pe ceva ce nu are, așa cum informa capital.ro aici

Anunțul premierului a fost făcut în contextul în care a arătat că România trebuie să fie independentă energetic şi să aibă propriile resurse off-shore şi convenţionale, iar moderatorul i-a propus ca "povestea cu gazele de şist" să fie amânată puţin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independenţa energetică a ţării pentru 30 ani, în timp ce gazele de şist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susţine.

"Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista", a spus Ponta, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.

Cum s-au păcălit americanii?

Anunțul privind renunțarea la proiectele de explorare a gazelor de șist din România a fost făcut de un purtător de cuvânt al companiei, potrivitThe Wall Street Journal. . Anunțul este surprinzător având în vedere faptul că abia luna trecută  Chevron anunțase că se retrage și din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia.

De ce este suprinzător anunțul? În urmcă cu doi ani, Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) anunța că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 12-13 miliarde metri cubi.

Potrivit EIA, România se afla pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi). În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.

Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Explorări și proteste

Cea mai cunoscută localitate din România cunoscută opiniei publice pentru lucrările de explorare a gazelor de șist este fără îndoila Pungești, pentru că aici au avut loc multe proteste. Chevron a fost nevoită să întrerupă de mai multe ori lucrările din cauza protestatarilor. În vara anului, lucrările au fost oprite după ce lucrările de foraj au ajuns la adîncimi foarte adânci- aproape 3.000 metri, fiind descoperit un strat de sol care nu permite acumularea gazelor, au explicat pentru Capital mai mulți experți.

Citește aici anunțul lui KLAUS IOHANNIS referitor la exploatarea GAZELOR DE ȘIST din ROMÂNIA

La finele anului trecut, The New York Times, informa că rușii ar fi finanţat protestele din România faţă de gazele de şist. Gigantul rus Gazprom ar fi finanţat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist, inclusiv cele din România. Informaţia apare în cotidianul The New York Times, care citează oficiali români şi lituanieni, scria digi24.ro