În ciuda anunțului făcut de Rusia cu privire la retragerea trupelor, miercuri seară, Statele Unite au anunţat că la graniţa cu Ucraina au sosit încă 7.000 de militari ruşi, numai în ultimele zile. Același lucru a fost confirmat și de către preşedintele ucrainean, care a adăugat că ruşii rotesc trupele. Mai exact, unele unităţi pleacă, iar locul lor e luat de altele, care sosesc în vestul ţării.

Mesaj din SUA: Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin

„Până acum nu am văzut niciun semn de dezescaladare în teren. Nu am văzut retrageri de trupe sau de echipament. Asta se poate schimba, desigur, dar ceea ce vedem astăzi e că Rusia păstrează o forţă uriaşă, gata de atac”, declara miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. 

Mike Warner, preşedintele Comisiei de Control a Serviciilor Secrete americane, susține că aceste lucruri se întâmplă în contextul în care, cel mai probabil, preşedintele Vladimir Putin a fost forţat să amâne ziua invaziei, mesajele din Vest ajungând deja la el.

„Chiar dacă Putin a spus că vrea pace, trebuie să ne încredem în ceea ce vedem la faţa locului. Poate că decalează data la care ar putea să dea ordinul de invazie, şi ăsta e un lucru bun. Cred că mesajele Vestului au ajuns la el. Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin. Din nefericire, nu am văzut o detensionare majoră”, a spus acesta.

La rândul său, Mitch McConnell, congresman susține că timpul nu trebuie pierdut, iar Ucraina trebuie să se pregătească pentru un război în orice moment.

„Statele Unite şi partenerii noştri nu ar trebui să piardă timpul şi să ajute Ucraina să se pregătească de război. Arme, logistică, informaţii”, a adăugat acesta.

CNN a publicat un raport al serviciilor ucrainene de informaţii care confirmă faptul că trupele ruseşti aflate la graniţele Ucrainei nu sunt suficiente pentru o invazie. Pe de altă parte, serviciile de spionaj de la Kiev cred, însă, că Rusia se concentrează pe destabilizarea internă a Ucrainei.

Totodată, un corespodent CNN anunța miercuri că infrastructura digitală a Ucrainei a fost atacată de hackeri, lucruri făcute și în trecut de Rusia. „O parte din infrastructura digitală a Ucrainei a fost ţinta unui atac al hackerilor. Unele site-uri ale armatei şi ale instituţiilor financiare din această ţară au fost atacate. Acum par să funcţioneze din nou, dar atacul este unul dintre lucrurile pe care Rusia sau hackeri susţinuţi de Rusia le-au mai pus în practică şi în trecut”, a adăugat acesta.

Avertismentul venit din Ucraina

În ciuda avertismentelor transmise de NATO, Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a transmis un avertisment dur către Rusia. Acesta susține că Ucraina nu se va opri până în momentul în care nu va elibera teritoriile din Donbass, din Crimeea, adăugând că Rusia trebuie să plătească toate distrugerile provocate.

Totodată, el a dat asigurări că Ucraina va ieși victorioasă și caută în continuare soluții.

„Nu ne vom opri până când nu eliberăm teritoriile noastre din Donbass, din Crimeea, până când Rusia nu plăteşte pentru toate distrugerile provocate Ucrainei. Este un proces care va dura până la victoria noastră. Vom continua să căutăm o soluţie diplomatică la acest conflict”, a spus acesta.

Amintim faptul că însuși președintele Vladimir Putin a fost cel care a anunţat că o parte dintre trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei se vor întoarce în bazele lor permanente, la finalul exerciţiilor militare desfăşurate în ultimele săptămâni.

Dmitry Peskov, purtătorul e cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin declara că Rusia își ajustează agenda în funcție de relatării din presa occidentală.

„Noi nu ne ajustăm agenda de lucru pe baza relatărilor din presa occidentală, mai ales relatările privind o temă binecunoscută posibilul război cu Ucraina. A fost o noapte obișnuită, am dormit liniștiți, iar dimineața ne-am început lucrul, cu calm și cu rutina zilnică”, a adăugat el.