În doar câteva săptămâni, românii îndrăgostiți vor sărbători fie Dragobetele românesc (24 februarie), fie Valentine‘s Day (14 februarie), sărbătoarea dedicată lor și împrumutată de la americani.

Oricum ar fi, turoperatorii au pregătit oferte speciale, în care media pentru bugete se regăsește undeva între 250 de euro pentru un city break la Roma și 700 de euro pentru un sejur de șapte nopți în Dubai.

Sunt doar două exemple de destinații externe selectate de turiști pentru această perioadă și care sunt completate cu destinațiile interne, în topul căutărilor fiind Băile Felix, Valea Prahovei și Bucovina.

Valentine‘s Day și Dragobete

„Pachetele pentru Valentine’s Day au fost gândite anul acesta pentru două perioade: majoritatea hotelurilor din România au venit cu oferte pentru weekend-ul 10-12 februarie, dar avem şi varianta 17-19 februarie, după care urmează weekend-ul de Dragobete“, au declarat reprezentanții Eximtur.

Potrivit lor, preţurile pentru pachetele de două nopţi variază între 300 și 400 lei de persoană la hotelurile de 4 stele cu mic dejun, cină romantică și acces spa, între 200 și 350 lei de persoană la hotelurile de 3 stele şi 670 lei de persoană la hotelurile de 5 stele unde, pe lângă mic dejun şi cină festivă, se oferă o terapie spa de persoană şi acces nelimitat la aqua park.

„Pentru România, avem pachete în Sibiu (Bazna) de la 185 lei de persoană, Băile Felix (Bihor) de la 152 lei de persoană, dar și la Mamaia (Constanța), de la 840 lei de persoană“, au precizat și reprezentanții Happy Tour.
Și pentru că tot am vorbit de Dubai, propus de Cocktail Holidays (699 euro pentru cazare șapte nopți la hotel de 3 stele), din aceeași categorie (mai mult sau mai puțin) este și Punta Cana (Republica Dominicană), fiind deseori bifată la categoria „exotic“.

Aici, pachetele sunt îm­părțite pe şapte nopţi, la hoteluri de cinci stele, cu all inclusive şi preţuri de la 52 de euro de persoană pe zi. Punctual, pentru această destinație, tarifele cu transport inclus încep de la 931 euro cu plecare din București (unele agenții oferind și varianta cu plecare din Budapesta).

„Deși sunt cupluri care caută un loc cald, cu 27-30 de grade, totuși cel mai la îndemână rămân orașele europene, ofertele pentru city-break-uri fiind și foarte accesibile financiar. Paris se regăsește în continuare pe lista lor, urmat de Praga, Roma, Barcelona, Londra și Munchen. Rareori se întâmplă ca prețurile pentru trei zile să sară de 350 de euro. De cele mai multe ori, sunt selectate hoteluri de 3 stele și companii aeriene low-cost“, a spus Dumitru M., reprezentantul unei agenții de turism din București.

El a mai punctat că, în ciuda evenimentelor negative care s-au petrecut la Paris, în ultimul timp, capitala Franței continuă să facă volum în vânzări.

Oferte și pentru transport

Cu oferte s-au pregătit și companiile aeriene, prețurile pentru o cursă pornind de la câteva zeci de euro de persoană, până la câteva sute pentru cei care doresc să călătoreacă la clasa business, cu o companie aeriană de linie.
„Mulți dintre turiștii care-și concep singuri mini-vacanța vin la noi să le recomandăm hoteluri, cu un buget limitat, respectiv cazare de 30 de euro pe noapte sau cel mult 35-40 de euro, poziționate central sau semicentral. Matematic, bugetele sunt cu 40% mai mici“, a adăugat Dumitru M.

Punând în balanță și analizând profilul turistului, în general cuplurile tinere, până în 25-30 de ani, sunt entuziasmate de ideea de a explora și preferă să-și aleagă singuri punctele de interes, plătind separat cazarea, transportul și masa.
De cealaltă parte, turiștii de peste 33-35 de ani vin cu un buget bine stabilit și solicită consultanță din partea unui agent de turism pentru un pachet all inclusive, care să includă chiar și taxele pentru punctele de interes din fiecare oraș.