Premierul României, mesaj special de Ziua Europei

Ziua Europei este dedicată momentului de început al unui proiect menit să aducă pace, stabilitate și prosperitate economică pe un continent care se vindeca în anii 1950 de rănile a doua războaie mondiale.

România a aderat la Uniunea Europeană (UE) în anul 2007, după decenii de dictatură. Acest statut a fost dorit și meritat de cetățenii români. Alegerea a fost făcută pentru o Românie puternic ancorată în valorile democrației și într-o societate prosperă.

Statutul de membru al UE conferă românilor drepturi și libertăți firești într-o societate modernă democratică, oferind perspective concrete de dezvoltare durabilă și coeziune în plan economic și social. România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene în anii care au trecut de la aderare, bani care au fost primiți în plus față de suma totală contribuită la bugetul UE.

Această balanță pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani, în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, digitalizare, medicală, educativă și de mediu, menite să aducă dezvoltare și prosperitate pentru cetățeni și societate.

„Suntem români, dar și cetățeni europeni în același timp, ceea ce ne conferă drepturi și libertăți firești în orice societate modernă democratică. Statutul de membru al Uniunii Europene ne oferă și perspective concrete de dezvoltare durabilă și coeziune în plan economic și social.

Tinerii care vor vota pentru prima dată la europarlamentarele din 9 iunie, împreună cu părinții și bunicii lor, vor consolida statul României de stat puternic atașat valorilor europene. Aspirațiile generației contemporane nașterii proiectului european au fost împlinite de cei care au luptat pentru libertatea României în decembrie 1989 și vor fi duse mai departe de tinerii născuți în perioada în care țara noastră se bucura deja de statutul de stat european și membru al NATO, cea mai sigură alianță din istorie.

Marcăm în aceste zile și încheierea celui mai amplu și devastator conflict din istoria omenirii, al Doilea Război Mondial, în 1945. Amenințările de securitate continuă să existe, în forme din ce în ce mai complexe. Suntem datori să le gestionăm cu responsabilitate și înțelepciune pentru generațiile actuale și viitoare, care își doresc să trăiască în pace, democrație și prosperitate”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu, potrivit informațiilor transmise, joi, de Guvernul României.

romania, europa
SURSA FOTO: Dreamstime

Despre Ziua Europei

În fiecare an, la data de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei pentru a celebra pacea și unitatea în Europa. Această dată marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”. Ea a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa.

Scopul era de a face războiul dintre națiunile europene de neconceput. Propunerea formulată de Robert Schuman este piatra de temelie a UE.

Declarația rostită la 9 mai 1950 de către Robert Schuman, ministrul Afacerilor Externe din Franța, este consacrată în istoria construcției europene ca „Declarația Schuman”. Textul propunea crearea unei comunități a cărbunelui și oțelului, ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună aceste două resurse.

Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), înființată de Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg, a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale care au stat la baza UE de astăzi.

Context istoric

În anul 1950, națiunile europene încă depuneau eforturi pentru a remedia consecințele devastatoare ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Confruntate cu această realitate, ele căutau modalități de a preveni un alt conflict armat. Ajungând la concluzia că prin punerea în comun a producției de cărbune și oțel, un eventual război între Franța și Germania ar fi nu numai de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material.

Inițiativa a contribuit semnificativ la creșterea standardelor de viață și la consolidarea unei Europe mai unite. Oportunitatea de a adera la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) a fost extinsă și altor țări.