Noua contestație la executarea pedepsei a fost amânată în luna februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru data de 14 mai 2020.

Astfel, Liviu Dragnea a formulat o contestaţie la executare împotriva condamnării pe care a primit-o în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Nici de data aceasta nu a avut însă mai mult succes.

În afară de această încercare, Liviu Dragnea a mai cerut de trei ori până acum să fie eliberat.

Fostul președinte al PSD a încercat ultima dată să obțină eliberarea în data de 30 ianuarie, declarând în fața instanței de la ÎCCJ că decizia prin care a fost condamnat nu a fost una corectă și se află în închisoare, deși este nevinovat.

Liviu Dragnea a declarat că ar fi putut plăti un preț pentru a ieși din detenție, însă nu a vrut să facă niciun compromis. Întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a spus: ”Prețul era România!”.

”Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanță cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Liviu Dragnea în fața judecătorilor.

În cererea depusă la Înalta Curte, se arată că fostul lider PSD a formulat contestaţie la executare.

”Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în cererea depusă la ÎCCJ.

”Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, mai spune cererea.

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, a fost condamnat în mai 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.