Analiştii se aşteaptă ca preşedintele Fed, Ben Bernanke, să anunţe noi măsuri de stimulare a economiei, posibil o nouă rundă de relaxare cantitativă (QE3).

‘Piaţa este în creştere, parţial datorită reacţiei Europei la Grecia şi Italia, parţial datorită anticipării că Fed va face ceva. Temerea mea este că va lipsi voinţa’, a explicat analistul Marc Pado de la Cantor Fitzgerald.

Investitorii sunt îngrijoraţi după publicarea unui raport al guvernului SUA care arată că în august a scăzut cu 5% numărul locuinţelor construite, cea mai recentă ştire care confirmă colapsul de pe piaţa imobiliară.

Rezerva Federală a SUA este sub presiune pentru a redresa economia, care în primele şase luni din 2011 a crescut în ritm anual cu doar 0,7%. În august nu s-au creat locuri de muncă iar consumatorii nu şi-au majorat cheltuielile pe segmentul de retail.

Economia americană a înregistrat o creştere de 3% în 2010 însă de la începutul anului a încetinit semnificativ. În primul trimestru, PIB-ul primei economii mondiale a înregistrat o creştere de doar 0,4% în ritm anual, urmată de o creştere de 1,0% în al doilea trimestru, potrivit cifrelor oficiale.

Mulţi economişti estimează o creştere economică de sub 2% pentru acest an, avertizând asupra pericolul reapariţiei recesiunii.

‘Rezerva Federală dispune de instrumente variate care pot fi folosite pentru a mări sprijinul financiar destinat economiei’, a declarat recent Ben Bernanke. Acesta a adăugat: ‘Am discutat despre avantajele dar şi costurile aferente folosirii acestor instrumente cu ocazia întrunirii noastre din luna august. Colegii din cadrul Comisiei de politică monetară a Fed şi cu mine vom continua să examinăm aceste posibilităţi şi la întrunirea din septembrie şi suntem gata să apelăm la aceste instrumente, după caz, pentru a susţine o refacere economică mai rapidă într-un mediu cu preţuri stabile’.

Şi laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, consideră că politicile fiscale sunt singura modalitate eficientă pentru a stimula economia americană, mai degrabă decât o nouă rundă de relaxare cantitativă (QE3), care ar aruncă şi mai multă lichiditate pe piaţa mondială.

‘Rezerva Federală americană a jucat un rol major în crearea crizei. Este de înţeles că se simt responsabilii şi vor să facă ceva, din păcate, ceea ce pot face este foarte puţin. Ceea ce este adevărat este că economia americană nu îşi revine aşa cum spera administraţia Obama. QE2 nu a funcţionat. Având în vedere acest lucru, de ce ar funcţiona QE3’? s-a întrebat retoric Joseph Stiglitz, adăugând că QE2 a creat probele în alte părţi ale lumii din cauză că banii nu au mers acolo unde era nevoie, în SUA. Laureatul premiului Nobel a reamintit că într-o lume globalizată capitalul caută întotdeauna locuri unde există creştere şi randamente astfel că în QE2 o parte mare din lichidităţi au mers spre pieţele emergente.
SURSA: Agerpres