Banca centrală din Zimbabwe a declarat că va începe să vândă monede de aur în această lună ca rezervă de valoare pentru a controla inflația galopantă, care a slăbit considerabil moneda locală.

Monedele de aur vor apărea pe piață din 25 iulie

Guvernatorul băncii centrale, John Mangudya, a transmis luni, într-o declarație, că monedele vor fi disponibile pentru vânzare începând cu 25 iulie în monedă locală, dolari americani și alte valute străine, la un preț bazat pe prețul internațional predominant al aurului și pe costul de producție.

Moneda „Mosi-oa-tunya”, denumită după cascada Victoria, poate fi convertită în numerar și poate fi tranzacționată la nivel local și internațional, a precizat banca centrală. Moneda de aur va conține o uncie troy (n.r. unitate de măsură utilizată pentru cântărirea metalelor prețioase) de aur și va fi vândută de Fidelity Gold Refinery, Aurex și de băncile locale, a adăugat aceasta.

Monedele de aur sunt folosite de investitori la nivel internațional pentru a se proteja împotriva inflației și a războaielor.

„Rolul lor principal este de a acționa ca rezervă de valoare, dar și de a funcționa ca un activ de investiții viabil. Valoarea aurului a crescut întotdeauna în momentele în care economia globală a fost în recesiune”, a declarat economistul Prosper Chitambara, adăugând că cererea mare de dolari americani în Zimbabwe, care alimentează volatilitatea cursului de schimb, va scădea pe măsură ce publicul va accepta monedele de aur.

Părerile sunt împărțite privind această măsură a băncii centrale

Vestea a stârnit însă sentimente diferite în rândul populației, deoarece experiența zimbabwenilor cu politicile băncii centrale este adesea caracterizată de îngrijorare și incertitudine. Se știe că mulți și-au pierdut economiile, inclusiv pensiile, atunci când dolarul său s-a prăbușit în 2009.

„Nu pot avea încredere în banca centrală că îmi va da o monedă în timp ce ei îmi țin banii”, a declarat Evans Mupachikwa, un comerciant de valută străină. „Zimbabwe este cunoscut pentru inconsecvența politicilor. Ce se întâmplă dacă se trezesc și spun că monedele nu mai pot fi tranzacționate?”, a mai spus acesta, potrivit The Guardian.

Un alt comerciant de valută străină a declarat că „aurul este scump. Nu cred că mulți dintre noi își vor permite să cumpere monedele. Mulți vor continua să își țină banii acasă. Aceasta este o altă mișcare eșuată a guvernului.”

Cetățenii din Zimbabwe au o relație neplăcută cu banca centrală și cu politicile acesteia, în condițiile în care autoritățile monetare continuă să nu reușească să treacă testul de credibilitate.

Inflația în Zimbabwe a atins 192% în iunie

Săptămâna trecută, Zimbabwe și-a mai mult decât dublat rata dobânzii de politică monetară de la 80% la 200% și a prezentat planurile de a face din dolarul american mijloc legal de plată pentru următorii cinci ani pentru a stimula încrederea. Inflația galopantă din această țară din sudul Africii a pus presiune asupra populației care se confruntă deja cu lipsuri și a trezit amintiri ale haosului economic de acum câțiva ani, în timpul guvernării de aproape patru decenii a liderului Robert Mugabe.

Inflația anuală, care a atins aproape 192% în iunie, a aruncat o umbră asupra încercării președintelui Emmerson Mangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe a renunțat la dolarul său, afectat de inflație, în 2009, optând în schimb să folosească valute străine, în principal dolarul american. Guvernul a reintrodus moneda locală în 2019, dar aceasta și-a pierdut rapid din nou valoarea.