Crin Antonescu propune o reevaluare a postului de ambasador în SUA

În contextul schimbărilor politice recente de la Casa Albă, Crin Antonescu, unul dintre principalii candidați la prezidențiale, a adus în discuție posibilitatea schimbării ambasadorului României în Statele Unite, Andrei Muraru.

Această propunere este în concordanță cu ideea exprimată deja de premierul Marcel Ciolacu, care a subliniat că relația cu Muraru s-ar fi deteriorat, în special în urma unor tensiuni legate de o vizită oficială în SUA.

Andrei Muraru
SURSA FOTO: Dreamstime

Meritele ambasadorului Muraru în timpul administrației Biden

Crin Antonescu a admis că, de-a lungul timpului, a avut ocazia să observe activitatea ambasadorului Muraru și a subliniat faptul că acesta a contribuit substanțial la consolidarea relațiilor bilaterale între România și SUA în timpul administrației Biden.

Candidatul la alegerile prezidențiale din acest an a recunoscut meritele ambasadorului în ceea ce privește progresele înregistrate în domeniul Visa Waiver, un obiectiv important al României, despre care a spus că a fost finalizat cu succes de Muraru.

”Din informațiile pe care le am, adunate de-a lungul timpului, dar în care nu eram nici candidat la președinție și cu atât mai puțin președinte, am avut informații despre lucruri bune și multe făcute de ambasadorul Muraru în SUA.

Este, totuși, ale cărui merite în această perioadă, în timpul administrației Biden, nu trebuie omise. Datoria unui ambadador este de a lucra cu administrația în exercițiu din țara în care reprezintă România. Să nu uităm, chiar dacă astăzi asistăm la o suspendare a Visa Waiver, Andrei Muraru este omul care a dus la bun sfârșit acest demers important al României și a îndeplinit toate condițiile.

În calitate de președinte și cu informațiile președintelui voi lua o decizie. Desigur vom face un bilanț împreună cu Excelența sa”, spune Crin Antonescu.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Facebook / Crin Antonescu

Argumente pentru o posibilă schimbare în actualul context politic

Totuși, Antonescu a menționat că în fața unui nou mandat al administrației republicane, schimbarea ambasadorului ar putea fi benefică.

Conform acestuia, un ambasador care a lucrat bine cu echipa democratică ar putea întâmpina dificultăți în a se conecta cu noile autorități de la Washington, având în vedere tensiunile interne din politica americană.

Astfel, Crin Antonescu sugerează că un nou ambasador ar putea facilita o refacere rapidă a relațiilor româno-americane, adaptându-se mai bine la noile realități politice.

”Ce am spus, în schimb, este că la o administrație nouă, având în vedere că domnul Muraru are un mandat deplin, poate că e bine că e bine cu un ambasador nou.

Începe o relație nouă, poate că un ambasador care și-a făcut excelent datoria și a lucrat bine cu administrația democrată, acest ambasador poate să nu pară foarte simpatic administrației republicane, care ați văzut că are un soi de ”război civil” care continuă cu vechea administrație.

În aceste condiții, putem găsi un nou ambasador care să restabilească mai rapid relația dintre România și SUA.”, a spus Crin Antonescu, la RFI.

Istoricul Andrei Muraru a fost acreditat ca ambasador al României în SUA în 2021

Andrei Muraru a fost recunoscut în mod oficial de Casa Albă în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii în urmă cu patru ani.

Atunci, anunțul a fost făcut chiar de Muraru, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, însoțită de o fotografie cu scrisoarea de acreditare semnată de fostul președintele american Joe Biden.

În mesajul său, ambasadorul a subliniat importanța misiunii diplomatice pe care o îndeplinește și a declarat că va depune toate eforturile pentru consolidarea relației privilegiate dintre București și Washington.

Frate geamăn cu Alexandru Muraru, liderul PNL Iași și consilier onorific al fostului premier Florin Cîțu în domeniul combaterii antisemitismului și xenofobiei, Andrei Muraru are o carieră solidă în spațiul public românesc. În trecut, el a ocupat funcția de consilier prezidențial al fostului președinte Klaus Iohannis, poziție din care a fost eliberat în data de 7 iulie 2021, odată cu numirea sa oficială în postul de ambasador în SUA.