PNL-PSD și UDMR merg luni împreună la consultările de la Palatul Cotroceni, la ora 12:00. După lungi negocieri, cele trei formațiuni politice au ajuns la o propunere comună. Următorul pas este ca președintele Klaus Iohannis să desemneze noul prim-ministru, la o lună și jumătate de când cabinetul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

De menționat este faptul că până în momentul de față cele trei formațiuni nu au anunțat oficial numele cu care vor merge la consultări pentru funcția de premier. Pe de altă parte, toate informațiile duc spre Nicolae Ciucă, propus de liberali într-o rotativă în fruntea guvernului convenită cu social-democrații.

Mai exact, se pare că generalul Ciucă este agreat și de PSD dar și de șeful statului care l-a mai desemnat premier pe Ciucă pe 21 octombrie în funcția de premier, doar pentru ca acesta să-și depună ulterior mandatul, când a devenit clar că Guvernul alcătuit de el nu are șanse să treacă în Parlament.

„Vom avea o propunere unică de premier”, a spus chiar Nicolae Ciucă duminică, după discuțiile care au durat aproape două ore – fără să ofere un nume. „Joi, România va avea un Guvern”, a promis și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește negocierile dintre cele trei formațiuni politice, liderul PSD Marcel Ciolacu declara că structura politică a Guvernului este finalizată. „Am finalizat structura politică a Guvernului”, declara acesta, adăugând că PSD și PNL vor propune luni dimineață, în ședințele care vor avea loc la partide, variantele de premier. Totodată, luni la prânz se va merge la Klaus Iohannis cu propunerea finală.

Amintim că au fost tensiuni fără precedent pe scena politică. Atât PSD cât și PNL doreau funcția de premier și tocmai din acest mtoiv, miercuri, formațiunile politice au anunțat sistemul de rotație.

Cine va fi noul premier al României

Astfel, PSD a anunțat că îl propune pe Marcel Ciolacu, în timp ce PNL s-a reunit joi în ședință și a votat în unanimitate să îl nominalizeze pe Nicolae Ciucă.  Referitor la onsultările de azi de la Cotroceni, după care vom afla numele noului premier, acestea se vor desfășura după următorul program:

  • Ora 12:00: – Partidul Național Liberal (PNL) – Partidul Social Democrat (PSD) – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  • Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

De menționat este faptul că, la data de 4 noiembrie, preşedintele a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară. „Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, afirma atunci Klaus Iohannis.
Duminică, după o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii PNL – PSD – UDMR şi minorităţi, s-a convenit ca aceste formaţiuni să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere unică de prim-ministru.

După ce noul premier va fi desemenat, președinte va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere în Parlament asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției. Amintim faptul că întrega criză guvernamentală din România a pornit în luna septembrie.

Atunci, premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. La câteva zile distanță,  vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Totodată, la data de 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.