Duminică după amiază, liderii politici ai momentului, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au transmis că au ajuns la finalul negocierilor PSD-PNL-UDMR. În prezent, au rămas pe masă ambele variante de guvern, atât cu cu premier PSD, cât și PNL. Acum, mai rămâne ca partidele să decidă în ședințe interne separate dacă să accepte premier de la PNL. Mai mult, președintele PNL, Florin Cîțu, nu a participat nici azi la negocieeri.

România va avea joi un guvern cu putere deplină

Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât să avem premier PNL”, a transmis Nicolae Ciucă dumnică, din postura de candidat al PNL pentru postul de premier al României.

De asemenea, Ciolacu a transmis că au rămas în picioare ambele variante, iar partidele trebuie să decidă cu ce propunere de premier se duc la Iohannis.

PSD merge (în ședința de luni – n.red.) cu cele două variante și vom vedea cu ce vot ies de la colegii mei, asta înseamnă negociere. Vom vedea apoi cum închidem negocierea înainte să mergem la Cotroceni”, a transmis și Marcel Ciolacu, care a adăugat că joi vom avea un guvern.

Joi, România va avea un guvern. Azi s-au uniformizat lucrurile în ambele variante”, a mai spus Ciolacu.

Ciucă a mai adăugat că este vorba de o formulă agreată de ambele partide și cu bunăvoință vor găsi calea pentru o variantă unică.

”E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți. Împărțirea s-a făcut ținând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid. Dacă există bunăvoință, vom găsi calea pentru o variantă unică”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Cine dă premierul pierde secretariatul general al Guvernului, MF și MT

Ciucă a adăugat că partidul care va avea postul de premier va pierde secretariatul general al guvernului, Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor.

Nicolae Ciucă a mai transmis că liberalii au obținut de la PSD ”mai mult” decât la negocierile cu USR din decembrie anul trecut.

”Așa cum arată varianta, am obținut mai mult decât data trecută. E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți”, a spus Ciucă duminică, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR.

Întrebat în mod repetat de ziariști, Ciucă a admis că dacă PNL va da premierul, va pierde ministerele Transporturilor și Finanțelor, pe care le controla în guvernul cu USR și UDMR. De asemenea, potrivit informațiilor G4Media.ro, PNL ar urma să piardă și ministerul Apărării Naționale, Ministerul Muncii și Cultura.