În același timp, amploarea urgenței planetare, cea a crizei climatice, a pierderii biodiversității și a inegalității, au devenit tot mai evidente. Un editorial semnat de Frans Timmermans, Achim Steiner și Sandrine Dixson-Declève pentru The Guardian.

La aproape doi ani de la primul caz raportat de Covid-19, lumea se confruntă încă cu repercusiuni. În același timp, amploarea urgenței planetare, cea a crizei climatice, a pierderii biodiversității și a inegalității, a devenit tot mai evidentă.

Pe măsură ce ne reconstruim societățile și economiile, ne confruntăm cu șansa unică de a construi un viitor pozitiv pentru natură, pe care nu trebuie să o ratăm. A venit timpul ca toți să dăm un răspuns planetar la criza prin care trecem: un răspuns care să plaseze natura în centru, se arată în materialul publicat în The Guardian.

Experiența globală comună cu Covid-19 a subliniat interconectarea diferitelor noastre sisteme. Știința este clară: clima, biodiversitatea și sănătatea umană sunt interdependente. Cu toate acestea, în cadrul discuțiilor despre recuperarea post-pandemie natura nu fost suficient de recunoscută ca o piesă esențială în puzzle-ul unui viitor durabil pentru toți.

O recuperare verde și pozitivă pentru natură este un prim pas crucial. Are un potențial incredibil – de la crearea a 395 de milioane de locuri de muncă la nivel global până la distribuiea a 10,1 miliarde de dolari până în 2030, dacă este ancorată în transformarea pe termen lung a societăților și economiilor noastre. Calea spre transformare nu este una ușoară. Dar inacțiunea ar fi cea mai proastă opțiune dintre toate.

Planetary Emergency Plan, publicat de Clubul de la Roma și de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, identifică acțiuni-cheie care sprijină o schimbare de paradigmă, de la limitarea răului pe care îl facem lumii prin activitățile noastre de zi cu zi, până la restabilirea sănătății ecosistemelor. Planul solicită guvernelor să adopte angajamente pentru a ne proteja bunurile comune globale și a dezvolta foi de parcurs naționale și sectoriale privind utilizarea terenurilor și a unor societăți ecologice.

Prin trecerea la modele regenerative și reformarea sistemelor noastre alimentare, putem să abordăm simultan problemele globale de sănătate, cum ar fi poluarea aerului și malnutriția, putem regenera pământul, pădurile și căile navigabile, putem îmbunătăți capacitatea de a stoca carbon pentru a ajunge la zero net. Numai în UE, se estimează că beneficiile complementare pentru sănătate acoperă 84% din costurile reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (într-un scenariu de 1,5 °C).

Deși impulsul este încurajator, e important să mergem dincolo de angajamente și promisiuni. În practică, investițiile pe teren sunt încă mult mai mici.

Potrivit noilor date de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările membre și economiile partenere-cheie au alocat până acum 336 de miliarde de dolari măsurilor bune din punct de vedere ecologic în cadrul pachetelor lor de redresare post Covid-19. Dar aceasta reprezintă doar 17% din totalul sumelor alocate până acum pentru redresarea economică.

De aceea, factorii de decizie ar trebui să analizeze cu atenție dacă acest lucru este suficient pentru build back better (a reconstrui mai bine).

Odată cu adoptarea strategiei sale privind biodiversitatea în cadrul Pactului ecologic european, UE se străduiește să aducă eforturile de a include natura pe agenda sa politică și de a mobiliza resurse pentru biodiversitate, nu doar în UE, ci și în țările partenere. Recent, UE s-a angajat să-și dubleze finanțarea externă pentru biodiversitate, în special pentru țările cele mai vulnerabile.

În următoarele opt luni, liderii globali se vor întâlni în cadrul unor conferințe globale care au ca temă schimbările climatice. Aceste evenimente oferă o șansă pentru un răspuns global de urgență la criza planetară. Printre altele, găsirea unui acord cu privire la obiectivul de a proteja 30% din pământ și 30% din mare până în 2030 va fi crucială, iar acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele principale pentru COP15 de anul viitor, de la Kunming, China.

Cu toții trebuie să fim parte a soluției pentru a ieși împreună din această urgență. Pur și simplu nu putem aștepta. Este timpul să acționăm pentru un viitor pozitiv pentru natură. Chiar astăzi.