Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat marți liderilor Forței Expediționare Mixte (JEF) din Marea Britanie prin intermediul unui video, avertizând că „noi toți suntem țintele Rusiei și, prin urmare, totul se va îndrepta împotriva Europei dacă Ucraina nu va rezista, așa că aș dori să vă ajutați pe voi înșivă ajutându-ne pe noi”, transmite CNN.

În cea de-a 20-a zi de război în Ucraina, Zelenski a declarat că „facem tot posibilul pentru a obține avioanele de luptă și sistemele de apărare antirachetă” de care țara are nevoie.

„Vrem să avem garanții de încredere pentru noi și, prin urmare, pentru voi”, a declarat el la reuniunea de la Londra, găzduită de premierul britanic Boris Johnson. La întâlnire au participat și liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Olandei, Suediei și Norvegiei.

„Încă mai putem opri uciderea oamenilor și asta este ceva ce putem face împreună – opriți distrugerea democrației și faceți-o acum pe teritoriul nostru, altfel vor veni și la voi”, a avertizat el.
În apelul său la asistență, el a adăugat că propagandiștii ruși „continuă să spună că războiul din Ucraina este doar începutul … ei fac propagandă de frică că vor veni și alte țări europene, spun asta acum și îi menționează pe mulți dintre voi care mă ascultați acum”.

Zelenski frustrat de refuzul NATO

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea față de NATO în legătură cu refuzul de a implementa o zonă de interdicție aeriană. Zelensky a declarat că NATO este „cea mai puternică alianță din lume”, dar „unii dintre membrii acestei alianțe sunt hipnotizați de agresiunea rusă”.

„Auzim o mulțime de conversații despre al treilea război mondial, care se presupune că ar putea începe dacă NATO va închide cerul ucrainean pentru rachetele și avioanele rusești și, prin urmare, zona de interdicție aeriană umanitară nu a fost încă stabilită”, a spus el, potrivit BBC.

„Acest lucru permite armatei ruse să bombardeze orașe pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu mai multe etaje din Kiev au fost bombardate dimineața, rezultând zeci de morți.”

Presiune pe Biden pentru a trimite arme Ucrainei

În același timp, la aproape trei săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația Biden încă evaluează cea mai eficientă modalitate de a trimite ajutor militar în țară fără a declanșa un război mai amplu, mai scrie CNN.

În timp ce oficialii administrației spun că efortul de a furniza forțelor ucrainene arme de producție americană, cum ar fi rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger, a avut în mare parte succes, Casa Albă se află sub o presiune intensă pentru a face mai mult.

Mai exact, atât Congresul, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a ajuta la intermedierea transferului de armament mai greu de fabricație sovietică către Ucraina, inclusiv avioane de luptă MiG și sisteme de rachete sol-aer S-300.

Dar, până acum, administrația Biden nu a dat liber la furnizarea acestor sisteme de arme mai grele, de fabricație sovietică. Oficialii americani continuă să fie preocupați de modul în care Rusia ar putea reacționa în cazul în care anumite transferuri de arme sunt aprobate de către SUA.