Ucraina și Republica Moldova ar urma să răspundă împreună la amenințările Rusiei

Menționăm faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-au întâlnit luni la Kiev.

„Țările noastre au amenințări cu o rădăcină comună, create de agresiunea rusească și de politica rușilor. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la ele”, a declarat luni Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a subliniat faptul că „Ucraina rămâne un garant” în reglementarea situației din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova în care există prezență militară rusă. El a dat asigurări că Ucraina „va asista în mod activ Republica Moldova în continuare”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat orașele ucrainene: Borodyanka, Bucea și Irpin. În timpul vizitei sale la Kiev, acesta a reiterat „tare și clar” poziția Republicii Moldova față de războiul din Ucraina, condamnând „violența fără sens a acestui război”. Spre final, aceasta a adăugat că țara sa a primit jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul războiului, relatează CNN.

Amintim faptul că oficialii europeni au decis vineri, 24 iunie 2022, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE. Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului, a susținut ferm că decizia respectivă este „o afacere internă europeană”.

Rusia, complet nemulțumită de faptul că Ucraina și Republica Moldova au devenit state candidate la UE

„Este o afacere internă europeană”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, când a fost întrebat despre decizia oficialilor europeni de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la UE.

Acesta a precizat că, acum, este „important” pentru Guvernul de la Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, oficialul rus a spus că speră ca această decizie să nu conducă la deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Bruxelles, care deja au ajuns la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Spre finalul intervenției sale, acesta a mărturisit că a observat dorința Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”, amintind faptul că Turcia, ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, relateză agenția de presă AFP.