„Nu avem nimic de-a face cu asta”, a spus Volodimir Zelenski la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul finlandez Sanna Marin.

Potrivit președintelui ucrainean, apariția unor astfel de „dezinformări” ar putea avea ca scop „încetinirea ajutorului oferit Ucrainei” de statele occidentale în războiul pornit de Rusia.

„Cred că este foarte periculos ca unele mass-media independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi”, a declarat acesta.

„Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse” sau unor „grupuri economice care sunt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice” împotriva Rusiei, a adăugat Volodimir Zelenski, fără a preciza la ce grupuri se referă.

A menționat însă că acestea sunt cele care ar putea fi afectate de sancţiuni şi „pot fi de asemenea în afara teritoriului Rusiei”.

Și Rusia neagă că ar avea vreo legătură cu exploziile de la Nord Stream

La rândul său, Moscova neagă că ar avea vreo legătură cu exploziile de la Nord Stream și cataloghează teoria vehiculată de The New York Times și Spiegel ca fiind una neplauzilbilă.  „Evident că este o intoxicare coordonată în media”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului miercuri, pe data de 8 martie. Purtătorul de cuvânt apreciază că numai un actor statal ar avea posibilitatea de a executa o operaţiune de sabotaj asupra unor conducte submarine.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a catalogat drept „propagandă americană ignorantă” ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi capabil să detoneze acele conducte.

„Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva blestemaţilor de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare”, a scris Medvedev pe Telegram.

Încă nu s-a găsit vinovatul

NATO face inverstigații în legătură cu atacatorii gazoductului Nord Stream, sabotaj cafre a avut loc în cursul anului trecut. Într-o declarație preluată de Reuters, Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței nord-atlantice, a subliniat că încă nu este clar cine se face vinovat de atac, și se așteaptă încheierea investigației.

„Ceea ce ştim este că a existat un atac împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am putut stabili cine se află în spatele lui”, a spus Stoltenberg la Stockhokm, înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din statele UE.

„Există investigaţii naţionale în desfăşurare şi cred că este corect să aşteptăm până când acestea sunt finalizate înainte să spunem mai mult despre cine se află în spatele atacului”, a adăugat secretarul general al NATO.