Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi convingerea că Belarusul – un aliat apropiat al Moscovei – nu se va lăsa ‘antrenat’ în războiul declanşat de Rusia împotriva ţării sale, notează France Presse.

Belarusul nu va intra în război

‘Noi credem că Belarusul nu se va lăsa antrenat în acest război, dar provocări există şi ele vor continua’, a afirmat Zelenski, prin videoconferinţă, la forumul anual al grupului The Economist privind lumea în schimbare, ce se desfăşoară anul acesta la Atena.

Preşedintele ucrainean a făcut referire, se pare, la declaraţii recente ale liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, care duminică a afirmat că sistemele antiaeriene din Belarus au interceptat rachete lansate de forţele ucrainene şi a ameninţat ‘să riposteze’. De la declanşarea de către Kremlin a atacului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul a servit ca bază din spatele frontului pentru forţele ruse.

‘Multe rachete de calibru diferit au fost lansate de pe teritoriul Belarusului şi au provocat multă suferinţă Ucrainei’, a afirmat Zelenski.

‘Totuşi, noi înţelegem că aceasta nu are legătură cu vreo decizie a poporului belarus’, a spus în continuare preşedintele ucrainean, invitându-i pe cetăţenii belaruşi ‘să facă tot posibilul pentru a nu se lăsa târâţi în acest război’ şi ‘să-şi asume responsabilităţile’ în acest sens.

Pentru orice eventualitate, Ucraina va fi ‘pregătită’ în cazul unui atac din partea Belarusului, a asigurat Volodimir Zelenski.

Declarație semnată privind reconstrucția Ucrainei

Pe de altă parte, Ucraina şi aliaţii ei în lupta împotriva agresiunii ruse au convenit marţi în Elveţia asupra principiilor ce vor trebui să ghideze reconstrucţia ţării după război, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor.

Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie ”sarcina comună a întregii lumi democratice” şi ea va fi una ”colosală”. În acelaşi timp, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la 750 de miliarde de dolari suma necesară ridicării ţării din ruine.

Dar perspectiva unui aflux al miliardelor de dolari a readus în atenţie îngrijorările legate de corupţie, un fenomen endemic în Ucraina.

La finalul reuniunii a fost adoptată ”declaraţia de la Lugano”, în care semnatarii ”se angajează să susţină pe deplin Ucraina pe tot parcursul său” şi să lege acest parcurs de statutul ei de ţară candidată la UE, admiţând totodată că Ucraina însăşi trebuie să-şi conducă propria reconstrucţie.