Decizia momentului luată chiar acum de Ucraina. În plin război, președintele Volodimir Zelenski și președintele Poloniei, Andrei Duda au anunțat un acord istoric.

Mai exact, cei doi oficiali au stabilit ca toate punctele de trecere de frontieră care există între cele două state să fie comune. Menționăm faptul că acordul dintre cele două țări reprezintă un pas important pentru Ucraina în ceea ce privește aderarea ei la UE. Anunțul a fost făcut chiar de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Totuși, în ciuda acordului semnat între Polonia și Ucraina, războiul continuă chiar și în aceste momente. Potrivit publicației Reuters, niciuna din părți nu vrea să cedeze.

Astfel, Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova. De cealaltă parte, Rusia și-a intensificat atacul în estul și sudul țării, lovind regiunile Donbas și Mykolaiv cu atacuri aeriene și focuri de artilerie.

Ucraina schimbă tactica în fața Rusiei

Menționăm faptul că poziția Ucrainei s-a schimbat în ultimele săptămâni după ce trupele ruse au înregistrat eșecuri militare pe bandă rulantă. Totodată, oficialii ucraineni se tem ca nu cumva să se ajungă în punctul în care din cauza presiunii să fie nevoiți să își sacrifice terenuri pentru un acord de pace.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la șeful de cabinet al președintelui ucrainean. Acesta susține că războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei. 

„Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

O reacție în acest sens a venit și din partea Poloniei. Președintele țării, Andrzej Duda a oferit sprijinul Varșoviei în cadrul unei sesiuni parlamentare. El a declarat duminică că întreaga comunitate internațională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei.

Totodată, el a mai subliniat și faptul că la sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o „lovitură uriașă” pentru întregul Occident.

În cadrul sesiunii parlamentare a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut un apel la sancțiuni economice mai puternice împotriva Moscovei. „Nu ar trebui folosite jumătăți de măsură atunci când agresiunea trebuie oprită”, a spus el.

Totodată, liderul de la Kiev a mai adăugat că numărul persoanelor care își pierd viața crește constant. El susține că între 50 și 100 de ucraineni mor în fiecare zi pe frontul de est.

Rusia se concentrează pe Luhansk

Menționăm faptul că Rusia și-a concentrat atenția în ultima vreme asupra Luhansk, unde desfășoară o ofensivă majoră. Potrivit consilierului ministrului de interne Vadym Denysenko,  cele mai grele lupte s-au concentrat în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk.

La rândul său, Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk, a declarat că Rusia a ajuns să folosească tactica „pământului pârjolit” în regiune. „Ei șterg Sievierodonetsk de pe fața pământului”, a declarat oficialul într-un interviu acordat unei televiziuni locale.

Și Ministerul rus al Apărării a confirmat atacurile din ultimele zile dar și răspunsul venit din partea Ucrainei.  Potrivit acestuia, forțele sale au bombardat cu lovituri aeriene și artilerie centrele de comandă, trupele și depozitele de muniție ucrainene din Donbas și regiunea Mykolaiv din sud.

În ciuda bombardamentelor care par că nu se mai opresc, Ucraina nu are de gând să cedeze în fața Rusiei. În acest sens, principalul negociator al Ucrainei, consilierul Zelenskiy Mykhailo Podolyak, a declarat duminică că Ucraina exclude orice tip de concesii teritoriale.

În același timp, oficialul ucrainean a respins apelurile pentru o încetare imediată a focului. Potrivit acestuia, o astfel de mișcare ar însemna că trupele ruse vor rămâne în teritoriile ocupate, ceea ce pentru Kiev este inacceptabil.

Rusia a cucerit Mariupolul

„Forțele (ruse) trebuie să părăsească țara și după aceea reluarea procesului de pace va fi posibilă”, a declarat Podolyak într-un interviu acordat pentru Reuters.

Totuși, el susține că aceste concesii s-ar întoarce împotriva lor, în condițiile în care Rusia ar folosi pauza în lupte pentru a reveni mai puternică.

Menționăm faptul că după aproape trei luni de război, Rusia a reușit o victorie majoră, cucerind Mariupolul, în ciuda eșecurilor întâmpinate până acum.

Săptămâna trecută, ultimele forțe ucrainene adăpostite în vasta oțelărie Azovstal din Mariupol s-au predat. Odată cu noua victorie, adică obținerea controlului deplin al Mariupolului Rusia se bucură de o rută terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală și de părți din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.