Ministerul Agriculturii a anunţat miercuri că fermierii îşi pot asigura culturile cu bani europeni. Astfel, de la 1 aprilie se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru submăsura „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Acesta are ca scop încurajarea fermierilor să îşi asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi inundaţii, secetă, grindină, îngheţ, ploi torenţiale, tornade sau furtuni.

„Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanţare pentru această submăsură este împărţită în două etape: pentru culturile de primăvară şi pentru cele de toamnă”, arată un comunicat remis miercuri de Ministerul Agriculturii.

Înscrierile au început

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanţare, aferentă culturilor de primăvară, se desfăşoară în intervalul 1 aprilie – 30 noiembrie 2019.

Alocarea financiară este de 42,79 milioane euro, depunerea dosarelor cererilor de finanţare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

„Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de: 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO); 55% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO”, informează Ministerul Agriculturii.

Cum se fac solicitările

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condiţiile de eligibilitate sunt detaliate în Ghidul solicitantului publicat pe pagina de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).