Platforma video YouTube, deţinută de Google a suspendat marţi canalul preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump pentru “cel puţin şapte zile”. Un videoclip a fost șters pe motiv de încălcare a politicii sale anti-incitare la violenţă, relatează France Presse. “În lumina îngrijorărilor cu privire la riscul actual de violenţă, am eliminat noul conţinut postat online pe canalul lui Donald  Trump pentru încălcarea politicilor noastre”, au scris reprezentanții YouTube.

De ce a fost suspendat canalul președintelui de pe YouTube

Pagina de start a canalului Trump prezenta un videoclip vechi de o lună al şefului statului care punea la îndoială procesul electoral prezidenţial din noiembrie şi care a înregistrat aproximativ 5,8 milioane de vizionări. Canalul preşedintelui american în exerciţiu, care avea 2,77 milioane de abonaţi, este acum “suspendat pentru orice nouă încărcare de conţinut timp de cel puţin şapte zile”, a adăugat YouTube.

Platforma de partajare video a declarat că “va dezactiva pe termen nelimitat comentariile” pe canalul Trump din motive de securitate. O coaliţie de ONG-uri a cerut YouTube eliminarea canalului lui Trump şi a ameninţat platforma cu un boicot publicitar dacă nu face acest lucru.  Facebook a suspendat conturile de Facebook şi Instagram ale lui Donald Trump în urma invadării violente a Capitoliului SUA de către o mulţime de susţinători ai săi, care a perturbat temporar certificarea victoriei electorale a democratului Joe Biden.

Mark Zuckerberg a susţinut că preşedintele SUA a folosit platforma pentru a incita la violenţă şi ar putea continua să o facă. Twitter a mers şi mai departe ştergând contul miliardarului republican şi privându-l de platforma sa preferată. De asemenea, Twitter a “suspendat definitiv” 70.000 de conturi afiliate QAnon, o mişcare complotistă pro-Trump.

Apple şi Google au eliminat reţeaua socială conservatoare Parler, foarte populară printre susţinătorii lui Donald Trump, de pe platformele lor de descărcare a aplicaţiilor. Cele două companii californiene îl învinovăţesc că nu şi-a moderat mesajele de incitare la violenţă. Alte reţele sociale precum Snapchat şi Twitch au suspendat de asemenea contul preşedintelui Trump