Xi Jinping a participat la o ceremonie de marcare a 100 de ani de la înfiinţarea PCC

Ceremonia de medaliere a fost transmisă în direct de televiziunea naţională și a avut loc la Palatul Adunării Poporului. „Medalia 1 iulie”, anunţată în 2017 și înmânată pentru prima oară marţi, face parte din efortul lui Xi Jinping de consolidare a unei imagini a PCC de cel mai puternic partid din lume, conform informațiilor transmise de reuters.com

Președintele chinez i-a îndemnat pe toţi membrii partidului „să-şi păstreze ferm loialitatea şi dragostea faţă de partid şi popor, în inimă, să transforme acest lucru în acţiune şi să-şi dedice totul, inclusiv viaţa preţioasă, partidului şi poporului”.

Cine au fost cei premiați?

Distinşi pentru „contribuţia excepţională” în PCC, printre cei medaliaţi se află militari, muncitori comunitari şi profesionişti din artă şi ştiinţă. Partidul Comunist Chinez, care conduce ţara din 1949, avea 91,9 milioane de membri în 2019. Aceasta cifră reprezintă 6,6% din populaţia chineză.

De asemenea, în cadrul acestei săptămâni de marcare a 100 de ani de la înfiinţare, PCC a organizat luni seara un spectacol de gală pe stadionul naţional de la Beijing, denumit „Cuib de pasăre” din cauza arhitecturii sale.

Oficiali din partidul unic şi diplomaţi străini au asistat la o desfăşurare fastuoasă de cântece, dansuri şi coregrafie, şi au lăudat partidul pentru ghidarea ascensiunii Chinei în rândul marilor puteri în ultimul secol.

Cum au reacționat oamenii?

Gala s-a încheiat prin intonarea în cor, de către public, a cântecului „Fără Partidul Comunist nu ar exista o Chină nouă” şi cu un foc de artificii de cinci minute. Numeroşi chinezi au aplaudat sărbătoarea postând urări adresate ţării şi partidului pe reţele de socializare. Totuși, unele postări erau mai puţin pline de bucurie.

„Doar atunci când preţul în imobiliare va scădea va putea poporul să fie fericit”, este scris într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, care a primit 39 de „like”-uri.

Sursa menționată notează că din eveniment a fost omisă partea sumbră a istorei înfiinţării partidului: o foamete la sfârşitul anilor ’50, „Revoluţia Culturală” din anii ’60 şi reprimarea în sânge a revoltei studenţilor în Piaţa Tiananmen în 1989, dar şi reprimarea de la Hong Kong.