UKIP a avertizat că Marea Britanie va fi lovită de 5.000 de sosiri din cele două ţări în fiecare săptămână. Faceţi socoteala, îndeamnă editorialistul, şi veţi ajunge la peste un sfert de milion anual.

Se pare însă că imigranţii nu mai vin până la urmă. Conform unui studiu al Biroului naţional pentru statistică publicat recent, în total 153.000 de români şi bulgari lucrau în Marea Britanie în al doilea trimestru al lui 2014. Asta înseamnă o creştere de 9.000 de la sfârşitul lui 2013, când restricţiile de piaţa muncii pentru mobilitatea românilor şi bulgarilor încă existau, respectiv de 6%.

Marea Britanie ar trebui să considere binevenită imigraţia, ca o dovadă a faptului că economia sa în creştere continuă să atragă lucrători străini, opinează editorialistul WSJ. Situaţia este mai bună decât în Spania, unde recesiunea prelungită a determinat 700.000 de spanioli, sau 1,5% din populaţie, să părăsească ţara din 2008, potrivit think tank-ului Fundación Alternativas. Marea Britanie este de altfel o destinaţie favorită a acelor spanioli, care oferă la fel de mult ţării lor gazdă pe cât aceasta le oferă lor.

Păcat că David Cameron pare să-şi fi pierdut înţelepciunea, comentează editorialistul WSJ. În parte din cauza unui efort de a preveni ca baza de alegători a conservatorilor să se îndrepte spre UKIP, premierul britanic s-a angajat să reducă imigraţia netă anuală la 'zeci de mii' de la nivelul actual de 212.000 şi a înăsprit regulile pentru acordarea vizelor pe care trebuie să le îndeplinească lucrătorii străini.

Regulile mai stricte privind imigraţia deja fac mai dificil pentru firme să angajeze muncitorii de care au nevoie, ceea ce în cele din urmă va afecta creşterea. Cei 9.000 de noi români şi bulgari care au venit până acum în acest an au făcut-o într-un moment în care economia britanică creşte cu 3,2% şi cei mai mulţi vin să muncească.

David Cameron este pe un teren mai sigur atunci când încearcă să combată aşa-numitul 'turism pentru beneficii sociale'. Anterior în cursul acestei luni, guvernul său a redus de la şase la trei luni perioada în care cetăţenii UE pot cere ajutor de şomaj în Marea Britanie. Deşi decizia a suscitat proteste la Bruxelles, ea este un pas binevenit spre a situaţia în care piaţa, nu promisiunea beneficiilor sociale, determină fluxurile de migraţie.

Dar Marea Britanie are încă nevoie de un lider care să fie pregătit să convingă alegătorii de beneficiile economice ale imigraţiei neîngrădite, precum accesul la o bază mai largă şi mai diversă de talente. Dl Cameron le face partidului şi ţării sale un deserviciu retrăgându-se din acest rol, încheie editorialistul WSJ.

Sursa: Agerpres