Interviul vine și pe fondul creșterii numărului tot mai mare al nemților care în ultimele două luni, au decis să renunțe la WhatsApp și să treacă la aplicații rivale, scrie publicația Der Speigel.

„Când am anunțat noi funcții în ianuarie, a fost vorba doar de a facilita comunicarea întreprinderilor cu utilizatorii WhatsApp. Acest lucru a provocat confuzie și îngrijorare. Au existat îngrijorări că putem schimba confidențialitatea conversațiilor personale ale oamenilor. Dar nici vorbă de așa ceva”, spune șeful companiei.

Și totuși, oamenii încep să recomande alte aplicații de mesagerie precum Signal, Threema sau Telegram, temîndu-se că WhatsApp le citește agenda telefonică și le folosește abuziv contactele.

Cathcart susține însă că există o mulțime de informații incorecte sau inexacte. „De aceea am întârziat actualizarea și am trimis informații suplimentare utilizatorilor direct în WhatsApp. Permiteți-mi să fiu foarte clar: nu vă putem citi mesajele, nu vă putem asculta apelurile. Când trimiteți locația dvs. prin WhatsApp, nu știm unde vă aflați”.

Întrebat de ce totuși compania salveaZă despre utilizatori., cum ar fi ID-ul dispozitivului, modelul telefonului, numele de utilizator WhatsApp și numerele tuturor contactelor lor, Cathcart recunoaște:

”Este adevărat că avem unele informații despre modul în care oamenii folosesc WhatsApp și că știm, de exemplu, ID-ul dispozitivului. Colectăm acest lucru numai pentru a ne asigura serviciile și pentru a ne proteja de atacuri. Când utilizați WhatsApp și permiteți accesul la agenda telefonică, vedem doar numerele de telefon, nu numele”.

El susține că aceste date nu sunt împărțite cu compania-mamă Facebook. „Nu se întîmplă așa ceva. Politicile de confidențialitate actualizate nu vor schimba nimic la nivel global în ceea ce privește capacitatea noastră de a partaja date cu Facebook”.

Șeful WhatsApp nu a precizat căți oameni au părăsit aplicația după ce s-a anunțat actualizarea, însă susține că WhatsApp este încă în creștere în ultimele două luni.

Der Spiegel amintește însă că aplicațiile Messenger sunt mai puțin reglementate decât companiile de social-media sau alte companii digitale. Și că o nouă lege germană, dacă va fi adoptată, ar însemna că WhatsApp ar trebui să predea datele unor conturi forțelor de ordine.

Publicația a vrut să afle dacă aceste date despre clienți sunt transmise agențiilor guvernamentale. ”Da. Evident, examinăm fiecare cerere care vine împotriva procesului legal și a standardelor drepturilor omului.

Sub rezerva legislației din Germania, putem preda, de exemplu, adresa IP, numele de utilizator sau fotografia de profil a unui suspect. Dar mă îngrijorează o altă lege de supraveghere pe care Germania intenționează să o adopte. Și care ar putea forța aplicațiile de mesagerie și furnizorii de e-mail să ajute activ agențiile guvernamentale să introducă malware pe dispozitivele clienților lor”.

Șeful WattsAp spune că justificarea guvernul german, conform căreia are nevoie de această tehnologie pentru a citi mesajele teroriștilor „nu ar face decât să slăbească securitatea tuturor utilizatorilor noștri. Modul în care funcționează criptarea noastră este că nici noi nu vă putem citi mesajele. Nu avem cheia pentru a le decripta”.

Cathcart spune că o așa numită „ușă din spate în WhatsApp”, „ușă din față” sau piratare asistată – toate acestea ar pune în pericol confidențialitatea a miliarde de oameni la nivel global. ”Nu poți construi un astfel de acces pentru unele guverne fără a oferi hackerilor sau altor personaje rele de la nivel mondial șansa de a accesa mesajele private”.

„Mesajele pot fi decriptate în mod privat doar pe dispozitivul unei persoane, nicăieri altundeva. De când am introdus criptarea end-to-end în urmă cu aproape cinci ani, am fost foarte clari cu privire la acest subiect. Aceste planuri ale guvernului german ar încălca art. 10 din Constituția germană, care garantează confidențialitatea comunicării oamenilor, atât digital cât și în lumea reală”, consideră șeful companiei.

Cathcart a vorbit și despre pericolul unor programe-spion cumpărate de guverne de la diverse companii. Iar una dintre ele este NSO Group care a dezvoltat software pentru a spiona utilizatorii WhatsApp.

”Produse de genul ăsta sunt înfricoșătoare. Ele pot porni camera de pe un telefon de la distanță și vă pot urmări locația. Aceste instrumente sunt vândute guvernelor, care nu le folosesc în scopuri legitime, ci pentru a spiona apărătorii drepturilor omului, jurnaliști și disidenți”.

Întrebat cum intenționează să protejeze utilizatorii de astfel de atacuri, șeful WhatsApp” a explicat: ”Când am auzit de vulnerabilitate, am remediat-o imediat. Și am dat în judecată NSO Group, pentru că suntem convinși că comportamentul lor este scăpat de sub control. De multe ori, aceste companii exploatează direct vulnerabilitățile telefoanelor.

Guvernele ar trebui să se asigure că aceste vulnerabilități devin patch-uri – nu ar trebui să le folosească singure”.