După ce a desfiinţat agenţia Hadopi – corpul responsabil cu supravegherea şi aplicarea măsurilor anti-piraterie, pe motiv că acţiunile sale nu au avut aproape nici un efect în direcţia stopării pirateriei online, autorităţile din Franţa au adoptat o lege anti-piraterie cruntă. Aceasta prevede acţiunea în trei paşi – avertizare, amendare şi deconectarea temporară de la internet – măsura corectivă a fost aplicată unui utilizator de servicii internet care a distribuit unul sau mai multe fişiere în sistem File-Sharing, după ce acesta a ales să ignore mesajele de avertizare primite din partea autorităţilor.

Dacă decizia autorităţilor nu este contestată prin apel în term de 10 zile, furnizorul de internet este obligat să blocheze accesul la internet pentru clientul sancţionat timp de 15 zile. Totuşi, în acest interval furnizorul ISP este obligat prin lege să ofere clientului acces la servicii de tip e-mail, mesagerie instant şi comunicaţii în sistem VOIP. Pe lângă disconfortul creat de blocarea accesului la internet, nefericitul internaut dat drept exemplu în faţa celora care încă nesocotesc legile franceze anti-piraterie este obligat şi la plata unei amenzi în valoare de 600 euro.
Furnizorii de Internet Orange, Bouygues Telecom, Numericable, SFR și Darty Telecom sunt obligaţi să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a preveni, pe teritoriul francez accesul prin orice mijloace eficiente, inclusiv prin blocarea unor site-uri ca Allostreaming, Alloshowtv, Fifostream și Dpstream. De asemenea,  motoarele de căutare Google, Microsoft, Yahoo! și Orange trebuie să “ia toate măsurile necesare pentru a nu întoarce ca răspuns niciuna din paginile acestor site-uri printre rezultatele afişate în urma căutărilor.

Ce sunt drepturile de autor?

Dreptul de autor are la bază o idee simplă – oamenii care creează, produc sau investesc în lucrări creative ar trebui să fie cei care decid asupra modului în care acestea să fie folosite şi puse la dispoziţia publicului. Drepturile de autor prevăd ca deţinătorii de drepturi să stabilească cum are loc copierea, distribuirea şi difuzarea operelor. Aceasta dă oamenilor talentaţi un stimulent pentru a crea în continuare şi antreprenorilor motive economice pentru a investi în operele creative. Drepturile de autor sunt un fundament economic extraordinar stând la baza a zeci de milioane de locuri de muncă în întreagă lume. Şi totodată o contribuţie semnificativă la bugetele de stat. După ultimele estimări în Europa şi în SUA valoarea financiară a industriilor bazate pe drepturi de autor este de 360 miliarde de euro, respectiv 430 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă peste 5% din PIB. Amploarea dezvoltărilor artistice şi culturale de azi nu ar fi posibilă fără o puternică protecţie a drepturilor de autor care au deja o tradiţie de mai multe decenii.

Te-ar putea interesa și: