În timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a ajuns în cursul serii la Geneva unde joi se va întâlni cu omologii săi ucrainean, rus şi cu şefa diplomaţiei europene pentru o reuniune destinată să rezolve criza din Ucraina, Casa Albă a avertizat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar putea fi iminente.

'Pregătim activ noi sancţiuni', a subliniat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney, mărind presiunea după declaraţiile de marţi ale Departamentului de Stat, potrivit cărora Washingtonul ia în considerare măsuri 'adiţionale' împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Jay Carney a explicat jurnaliştilor aflaţi la bordul Air Force One că Statele Unite aşteaptă din partea Rusiei, cu prilejul reuniunii de la Geneva, un semn al voinţei sale de a reduce tensiunile din Ucraina de Est, unde separatiştii proruşi înfruntă autorităţile de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Moscova trebuie, de asemenea, să recunoască faptul că Ucraina şi-a asumat angajamentul pentru reforme constituţionale.

Tot în cursul zilei de miercuri, la Washington, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a reamintit că Statele Unite 'vor să vadă încetarea imediată a provocărilor' ruse. 'Vom continua să pregătim în mod activ sancţiuni suplimentare şi alte măsuri dacă nu se poate obţine o dezescaladare' a tensiunilor din regiune, a insistat ea. 'Cu siguranţă, prezenţa în estul Ucrainei a grupurilor armate susţinute de Rusia reprezintă o prioritate extrem de urgentă', a mai afirmat diplomata americană.

Vineri, Statele Unite au anunţat introducerea unor sancţiuni împotriva a şase demnitari din Crimeea, a unui fost oficial ucrainean, precum şi a unei companii de gaze naturale, suspectaţi că ameninţă 'pacea şi stabilitatea în Ucraina'. Acest val de sancţiuni s-a adăugat celui adoptat în luna martie când Washingtonul a blocat bunurile din Statele Unite deţinute de 31 de persoane sau entităţi ruse şi proruse.AGERPRES