,,Eu am spus întotdeauna ‘se poate’ şi iată că în trei-cinci luni cred că fratele mai mic, Chimcomplex, îl va cumpăra pe cel mare, Oltchim. Cele două firme, împreună, îmi vor permite transpunerea unei mari dorinţe ca om de afaceri român, crearea Companiei Naţionale de Chimie, chiar dacă proiectul depăşeşte 170 de milioane de euro. Iar dacă la pachetul privatizării Oltchim intră şi Arpechim, vom negocia cu Petrom OMV. Suntem pregătiţi şi pentru această tranzacţie’, a menţionat, pentru AGERPRES, Ştefan Vuza, proprietarul grupului SCR.
Acţionarul majoritar al Chimcomplex a amintit că a fost de curând la Râmnicu Vâlcea, însoţit de alţi peste 30 de specialişti în chimie, economie şi mediul de afaceri, pentru a evalua încă o dată activele şi situaţia Oltchim şi pentru a demonstra că este interesat de privatizarea acestuia.
Chimcomplex, una dintre cele mai vechi firme din judeţul Bacău, cu un bogat portofoliu de produse clorosodice, solvenţi organici şi pesticide, are o capacitate de producţie mai mică decât Oltchim, dar deţine, de puţin timp, cea mai performantă instalaţie de produse clorosodice din Europa, cu elemente de tehnologie de generaţia a cincea, în timp ce la Oltchim o instalaţie similară are numai dotări de generaţia a doua.
Combinatul din Borzeşti valorifică resursele minerale din zona Oneşti – Târgu Ocna, în primul rând sarea pe care cu ajutorul energiei electrice o transforpa în diverse produse, prin procesul de electroliză. Rezervele de sare pentru Chimcomplex sunt estimate la circa 200 de ani.
Începând de săptămâna trecută, pe piaţa intenţiilor de preluare a Oltchim, Chimcomplex are un prim rival , firma rusă OGT, profilată pe fabricarea de produse petrochimice şi petroliere, deţinând două rafinării şi mai multe fabrici de medicamente.
Reprezentantul OGT, Florin Rozeanu a anunţat faptul că are ,,în spate’ un finanţator puternic, dar acesta nu este, cum se credea, cunoscuta companie rusă Gazprom. Acesta a precizat că are toţi banii, că ar plăti cât s-ar cere, dar că vrea oferte sustenabile.
Potrivit lui Rozeanu, OGT poate ajuta într-o primă fază Oltchim cu cei 50 de milioane de euro, pentru capitalizarea societăţii vâlcene, pentru materie primă şi creşterea producţiei, estimând şi el o ofertă de cumpărare maximă de circa 294 de milioane de euro şi pe cea minimă de 164 de milioane de euro.
Guvernul intenţionează să reia licitaţia pentru Oltchim în primul trimestru al anului viitor. Pentru această ofertă şi-au mai anunţat interesul, însă fără a face comentarii, consorţiul PCC-Fortissimo, în prezent acţionar minoritar la Oltchim, companiile ruse VTB Capital, TISE sau Gazprom Neft. Surse din mediul parlamentar susţin că Executivul ar vrea să atragă în competiţie şi firme din Azerbaidjan, compania naţională azeră SOCAR fiind prezentă deja în România cu o reţea de benzinării, şi Kazahstan, cum ar fi KazMunaiGaz, care deţine Rompetrol.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: