Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructele care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Afinul (vaccinium myrtillus) este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului, au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.

Iată care sunt cele mai mari beneficii pentru sănătate ale afinelor și de ce ar trebui să începeți să le mâncați în mod regulat, dacă vreți să îmbătrâniți cât mai sănătos, potrivit Livestrong.

Cele mai imprortante beneficii ale afinelor

Bogate în antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Afinele sunt o sursă binecunoscută de antioxidanți. De fapt, afinele sălbatice conțin mai mulți antioxidanți per porție decât alte fructe, precum căpșunile, merișoarele și prunele.

Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. Printr-un proces numit oxidare sau stres oxidativ, radicalii liberi pot crește riscul unor boli precum cancerul și bolile de inimă.

Afinele conțin un antioxidant flavonoid numit antocianină, care este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, mortalitate și diabet de tip 2, precum și cu protecția împotriva degenerescenței creierului, cauzată de vârstă.

Asociate cu ameliorarea durerii și a inflamației

Artrita este o afecțiune cronică care implică dureri articulare și rigiditate. Osteoartrita este cea mai frecventă afecțiune articulară din lume și afectează mulți adulți în vârstă, conform unui studiu din 2019. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat zilnic pudră de afine congelate (care a fost echivalată cu două porții de afine proaspete), timp de 16 săptămâni, au raportat ameliorări ale durerii și rigidității.

Antioxidanții din afine le fac ideale pentru o dietă destinată combaterii durerii și inflamației provocate de artrită, potrivit Clinicii Cleveland.

Au nutrienți care ajută creierul

Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, cum ar fi capacitatea de a lua decizii, motivarea, înțelegerea generală și funcția de retenție. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Afinele sprijină sănătatea creierului, deoarece sunt o sursă bogată de compuși polifenolici, despre care s-a demonstrat că au beneficii cognitive.

O sursă de fibre prietenoase cu intestinul

Fibrele sunt un nutrient esențial pentru o digestie sănătoasă, iar acest lucru este important în special pentru adulții în vârstă, care sunt mai predispuși la constipație. O cană de afine crude conține 3,6 grame de fibre alimentare. Aceasta reprezintă aproximativ 14% din necesarul zilnic de fibre, ceea ce poate ajuta la gestionaarea nivelului colesterolului și al zahărului din sânge, potrivit Clinicii Cleveland.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Arterele pot deveni rigide și dure în timp, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială. Aceste modificări pot crește riscul bolilor de inimă și al altor complicații, precum accident vascular cerebral și atac de cord. Afinele susțin sănătatea inimii datorită capacității lor antioxidante. Antocianinele din afine sunt recunoscute pentru rolul în reducerea riscului bolilor cardiace.

Vitamine care protejează ochii

Odată cu înaintarea în vârstă, există un risc mai mare de boli și afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară, cataractă, glaucom sau altele. Dar există dovezi că o dietă bogată în antioxidanți poate oferi o anumită protecție.

S-a demonstrat că anumiți antioxidanți scad riscul de a dezvolta cataractă și boli cronice de ochi. Luteina și vitamina C, care se găsesc în afine, sunt printre cele care nu trebuie să lipsească din alimentație.